Slovenija 25.9.2013 10:17

Na Ljubljanskem gradu slikarska razstava Res-nič-nost

Ljubljana, 25. septembra - Na Ljubljanskem gradu bodo v Kazematah drevi ob 19. uri odprli slikarsko razstavo z naslovom Res-nič-nost. Postavitev združuje dela Črtomirja Freliha, Zdenka Huzjana, Jožefa Muhoviča in Tuga Šušnika, ki imajo problemski skupni imenovalec - iskanje poti od sodobne brezbrižnosti do slikarske resničnosti in k okrepljenemu zanimanju za to resničnost.

Ljubljana. Ljubljanski grad. Foto: DG/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski grad.
Foto: DG/STA
Arhiv STA

Če postane v kulturi pomena, v kateri živimo, umetniško delo legitimno samo v primeru, da je njegov pomen proizveden v aktu mentalne interpretacije, ki terja distanco, potem je namen projekta Res-nič-nost v tem, da v njem umetniško delo v prvi osebi ednine sreča gledalca v prvi osebi ednine in ju sooči v pradimenziji resničnega, ne digitaliziranega prostora, je ob razstavi zapisal Muhovič.

Dodal je, da izpostavitev informativnega potenciala prostorske resničnosti podpira odločitev avtorjev za velike formate. Ti od ustvarjalca, če pač ne želijo biti zgolj "velike praznine", zahtevajo velik ustvarjalni angažma, ki pomeni neuspeh, če pri gledalcu ne doseže težko dosegljivega čistega veselja nad neodvisnim obstojem nečesa, kar je odlično, kot se izraža angleška filozofinja Iris Murdoch. Razstava bo na ogled do 8. decembra.

Črtomir Frelih, rojen leta 1960, je na ljubljanski likovni akademiji diplomiral na oddelku za grafiko pri profesorju Zvestu Apolloniju ter zatem še zaključil specialistični študij grafike pri profesorjih Apolloniju in Branku Suhyju. Opravil je tudi magisterij znanosti s področja likovne didaktike.

Zdenko Huzjan, rojen leta 1948 v Lendavi, je diplomiral iz slikarstva pri profesorju Gabrielu Stupici na ljubljanski likovni akademiji, kjer je pri profesorju Janezu Berniku obiskoval še slikarsko specialko.

Jožef Muhovič, rojen leta 1954, je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je tudi končal specialko iz slikarstva pri Janezu Berniku in iz grafike pri Bogdanu Borčiču. Vzporedno je na Filozofski fakulteti v Ljubljani študiral filozofijo. Kot štipendist Humboltove ustanove je gostoval na nemških univerzah v Magdeburgu in Berlinu.

Tugo Šušnik, rojen leta 1948 v Ljubljani, je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je opravil še slikarsko specialko. Kot Fulbrightov štipendist se je izpopolnjeval v New Yorku.