Slovenija 25.9.2013 12:22

Razredni sovražnik slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja

Ljubljana, 25. septembra - Celovečerni prvenec režiserja in scenarista Roka Bička Razredni sovražnik je slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja, so sporočili iz Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU). Bičkov film, povzet po resničnih dogodkih, je svetovno premiero doživel na filmskem festivalu v Benetkah, kjer je prejel nagrado filmskih kritikov.

Žirija v sestavi Dunja Klemenc, Živa Emeršič, Miha Knific, Klemen Dvornik, Igor Pediček in Miha Tozonje je Bičkov film izbrala med štirimi filmi v ožjem izboru. Poleg Razrednega sovražnika so bili to še Šanghaj Marka Naberšnika, Nahrani me z besedami Martina Turka in Adria Blues Miroslava Mandića.

Bičkov film je postavljen v eno od slovenskih srednjih šol, kjer dijaki nikakor ne morejo sprejeti zahtev novega učitelja nemščine. Njihov odnos se zaostruje iz dneva v dan in po samomoru dijakinje njeni sošolci krivdo pripišejo učitelju. To sproži niz usodnih dogodkov, ki za vedno spremenijo življenje učitelja in učencev, saj se resnica ozadja dogajanj skriva pod številnimi tančicami lahkomiselnih laži, zlonamernih spletk in nespametnih odločitev.

Na 16. festivalu slovenskega filma je bil Razredni sovražnik nagrajen s petimi vesnami - za najboljši film, za glavno moško vlogo, za stransko žensko vlogo, za fotografijo ter za kostumografijo.

Poleg tega so danes svojega kandidata predstavili tudi v Združenju filmskih ustvarjalcev Bosne in Hercegovine. Bosno bo tako zastopal film Danisa Tanovića Epizoda v življenju nabiralca jekla, pri katerem je kot koproducent sodelovala tudi produkcijska hiša Vertigo/Emotion film iz Slovenije.

Tanovićev peti celovečerec skozi zaplet okrog nosečnosti in težav, s katerimi se sreča družina, ki nima urejenega zdravstvenega zavarovanja ter zato išče pomoč pri nevladnih organizacijah in državnih institucijah, prikazuje vso krutost sodobne družbe v BiH.

Oskarje za najboljši tuji film Ameriška filmska akademija podeljuje od leta 1956. Izmed okoli 60 nacionalnih kandidatov za oskarja, kolikor jih letno prejmejo, akademija izbere devet filmov v širši izbor, pet pa jih nato nominira za oskarja. Letos je kipec prejel film Michaela Hanekeja Lubezen.

Nominacije za oskarje bodo razglasili 16. januarja, podelitev pa bo potekala 2. marca.