Svet 26.9.2013 5:30

Pravi človek za kapitalizem v soboto na Dunaju

Dunaj, 26. septembra - Dokumentarni film Pravi človek za kapitalizem režiserja Dušana Moravca bo v soboto doživel avstrijsko premiero na festivalu glasbenih dokumentarcev DORF, ki se na Dunaju začenja danes. Film, ki je nastal v koprodukciji ŠKUC, Friendly productiona in Vertigoemotionfilma, pripoveduje zgodbo o pesniku, pisatelju in glasbeniku Damirju Avdiću.

Avdić, poznan tudi kot Bosanski psiho, prihaja iz Tuzle, zadnja leta pa živi in je ustvarja v Sloveniji. Film je potovanje med njegovimi knjigami, glasbenimi nastopi, gledališko predstavo in življenjem, so zapisali v Škucu.

Gledalci filma, v katerem kamera običajno deluje le kot priča dogajanja, saj njegov svet govori sam zase, Avdića spremljajo na nastopih po Sloveniji in v mestih nekdanje Jugoslavije. Na odru stoji sam, spremljata ga le njegova kitara in glas. Poje o vojni in posledicah vojne, o kapitalizmu in o ljubezni.

Dokumentarni film Pravi človek za kapitalizem je tako film o vseh nas in za vse nas - da bi razčistili s preteklostjo, da bi lahko pogledali naprej in da bi si lahko razložili vojne grozote in bi svet, v katerem živimo, poskušali razumeti, so še zapisali v Škucu.

Poleg filma o Avdiću bodo na festivalu, ki se bo zaključil v nedeljo, ponovno predvajali tudi dokumentarec Zveze tolminskih mladinskih društev Radio Apokaliptiko o metal festivalu Metalcamp, ki so ga posneli leta 2007.