Slovenija 25.9.2013 14:12

Pri Mladinski knjigi izšla tudi knjiga Johna Greena Krive so zvezde

Ljubljana, 25. septembra - Pri Mladinski knjigi so izšle tri nove knjige, namenjene mladostnikom in njihovim staršem ter ena za mlajše bralce. Mladostnikom so namenjene knjige Krive so zvezde Johna Greena, Solze so za luzerje Neli Kodrič Filipić in Kar ne ubije Cvetke Sokolov, najmlajšim bralcem pa prenovljena izdaja knjige Polonce Kovač Kaja in njena družina.

Krive so zvezde ameriškega pisatelja Johna Greena je izšla v prevodu Boštjana Gorenca - Pižame. Zgodba pripoveduje o 16-letni Hazel, ki boleha za neozdravljivo obliko raka. Ker se bori z depresijo, začne obiskovati skupino za samopomoč, tam pa spozna čudovitega fanta s podobno diagnozo kot ona. Čedni, pametni in zabavni Gus v njen svet prinese smeh in pustolovščine, predvsem pa novo upanje.

Greenova knjiga Krive so zvezde je že vse od izida na lestvicah najbolje prodajanjih knjig, poleg tega po njej v Hollywoodu že snemajo film. Kot je dejal Gorenc, je bilo prevajanje z jezikovnega stališča izziv, saj se avtor sprehaja od slenga, preko visoko zvenečih fraz do citatov. Brati jo je mogoče na dveh nivojih. Na enem bralec spremlja spopadanje mladih z boleznijo, pri čemer si seveda želijo živeti čim bolj običajno najstniško življenje. Na drugem pa spremlja, kako starši sami dojemajo bolezen svojih otrok.

Knjiga Solze so za luzerje prinaša zgodbo o medvrstniškem nasilju in soočanju z njim. Glavna junakinja romana je osnovnošolka, ki pa se ne da kar tako in se upre. Kot je na današnji predstavitvi poudarila urednica mladinskega leposlovja pri založbi Darja Marinšek, je knjiga pisana skozi oči različnih pripovedovalcev, največ pa glave junakinje in njene mame.

Kodrič Filipićeva je povedala, da je nastanek knjige sprožila resnična situacija, ki ji jo je kot mama spremljala na šoli, ko je bila soočena s stvarmi, ki so jo šokirale. Z njo je predvsem želela odpreti razpravo o tej temi ter spodbuditi tudi otroke, ki so žrtve tovrstnega nasilja, da o njem spregovorijo. Spremno besedo h knjigi je napisala specialistka klinične psihologije in družinska terapevtka Majda Mramor.

Roman Cvetke Sokolov Kar ne ubije brez lažnih predsodkov in stvarno predstavi problematiko spolne zlorabe. Napeta zgodba, ki bralca potegne vase, se začne s hudo dilemo 16-letnega Klemna ter se nato stopnjuje vse do presenetljivega obrata in končnega razkritja, so o knjigi zapisali na založbi.

Tema je avtorico, kot dejala, ves čas nagovarjala. K pisanju romana pa jo je spodbudilo resnično pismo, naslovljeno na svetovalno rubriko za mlade v nekem mediju, in nasvet mladostniku, ki ni odražal razumevanja za njegovo stisko. V svojem delu sicer krivde mladostnika ne zanika in je ne želi zmanjševati, vendar pa gre, kot je dejala, kljub vsemu za človeka, ki je na začetku svoje poti. Spremno besedo h knjigi je zapisala psihologinja Darinka Novak Jerman.

Knjiga Polonce Kovač Kaja in njena družina, ki pripoveduje o osemletni deklici, katere starša se ločujeta, je prvič izšla leta 1999. Prenovljena izdaja je opremljena z ilustracijami Tanje Komandina. Kot so zapisali na založbi, bodo otroci ob prebiranju te knjige lahko prepoznali svoje stiske in ubesedili svoja čustva. Kovačeva, ki je za knjigo leto po izidu dobila nagrado večernica, je povedala, da je do lika deklice Kaje prišla preko razmišljanja o težavah, s katerimi se sooča otrok v takšni situaciji.