Slovenija 26.9.2013 6:00

Evropski dan jezikov priložnost za spoznavanje tujih jezikov

Ljubljana, 26. septembra - Današnji dan je Svet Evrope leta 2001 razglasil za evropski dan jezikov. Dan je namenjen ozaveščanju o evropski kulturni in jezikovni pestrosti ter o pomenu učenja jezikov za utrjevanje evropskih načel strpnosti in medsebojnega razumevanja. Cilj dogajanja po vsej Evropi je tudi spodbuditi ljudi vseh generacij k učenju tujih jezikov.

Kot je zapisano na spletni strani Evropske komisije, je Evropa prava jezikovna zakladnica. Uradnih jezikov EU je 24, regionalnih in manjšinskih jezikov, ki jih govorijo pripadniki avtohtonih evropskih skupnosti, pa je več kot 60.

V prostorih ZRC SAZU bodo danes ob 14. uri podelili evropsko in nacionalno jezikovno priznanje 2013. Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) ter tuji kulturni inštituti pa bodo letošnji, 12. evropski dan jezikov v Sloveniji obeležili z vrsto dogodkov.

Tako med 9. in 13. uro vabijo na Evropski jezikovni potep, ki poteka na več lokacijah v središču Ljubljane, in sicer na stojnici pred Hišo EU na Bregu ter na sedežih sodelujočih kulturnih inštitutov - Avstrijskega inštituta, Francoskega inštituta, Goethe-Instituta, španskega Instituto Cervantes in Italijanskega inštituta za kulturo.

Na potepu bo mogoče izvedeti več o jezikih in večjezičnosti v EU, se podrobneje seznaniti z jeziki, kulturami in dejavnostmi sodelujočih kulturnih inštitutov ter sodelovati v zabavnih jezikovnih igrah.

Dan jezikov bodo obeležili tudi v Knjižnici Otona Župančiča. Program se bo pričel ob 9. uri s poslušanjem pesmi skupine Los Coyotes, preko katerih bodo sodelujoči spoznali imena držav, v katerih govorijo špansko in bo potekal preko celega dneva.

V Sloveniji se sicer obvezno učenje tujega jezika glede na druge države EU začne zelo pozno, in sicer šele pri devetih letih. Kljub temu rezultati Evropske raziskave o jezikovnih kompetencah kažejo, da so slovenski devetošolci zelo dobri v slušnem razumevanju in pisnem sporočanju v angleškem jeziku.

V letu 2012 se je v Sloveniji tujega jezika učilo skoraj pet odstotkov vrtčevskih otrok, 40 odstotkov osnovnošolskih otrok prvega izobraževalnega obdobja in nekaj več kot 900 otrok, starih manj kot 15 let, v jezikovnih šolah, kažejo podatki Statističnega urada RS.