Slovenija 26.9.2013 4:00

V Murski Soboti bodo izročili večernico Petru Svetini

Murska Sobota, 26. septembra - V Murski Soboti bodo danes podelili 17. večernico, nagrado časopisne hiše Večer za najboljše slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo, ki je izšlo lani. Na prireditvi, ki bo opoldne v Gledališču park, jo bo prejel Peter Svetina za knjigo Ropotarna, ki jo bogatijo ilustracije Damijana Stepančiča.

Žirija v sestavi Dragica Haramija, Aleš Debeljak, Kristina Picco, Maja Logar in Melita Forstnerič Hajnšek, je v utemeljitvi zapisala, da je Ropotarna organizirani kaos drobnih zakladov, ki potrpežljivo čakajo, da jih bralec vzame v roke in z njih odpihne prah. "Kajti v ropotarnici - taki vsakdanji - pa naj bo ta na podstrešju ali v kleti ali v predalu otroške sobe, se vedno najdejo zanimive, celo skrivnostne reči," piše v obrazložitvi.

V knjigo, ki je izšla pri založbi Miš, bralec dobesedno vstopi skozi oblikovno prehodni O naslova RopOtarna in v tistem hipu prav nič ne ve, kaj ga čaka: nič v knjigi ni predvidljivega. "Umetnikovo spretno krmarjenje med prozo in poezijo, kjer se včasih zdi, da premen sploh ni, je le igrivo valovanje, polno retoričnih figur, ki s posebno dinamiko popelje bralca od realnega k iracionalnemu, od mogočega k nonsensu, od zavestnega v podzavestni svet in spet nazaj," je še zapisala žirija.

Za večernico so bili letos nominirani še Mate Dolenc, Nataša Konc Lorenzutti, Andrej Rozman Roza in Barbara Simoniti.

Lani je večernico prejel Dim Zupan za knjigo Hektor in zrela hruška.