Svet 27.9.2013 6:00

Nevihta MGL danes gostuje na Bitefu

Beograd, 27. septembra - Mestno gledališče ljubljansko (MGL) bo danes z večkrat nagrajeno dramo A. N. Ostrovskega Nevihta v režiji Jerneja Lorencija gostovalo na beograjskem gledališkem festivalu Bitef. Predstavo bodo uprizorili ob 20. uri v Jugoslovanskem narodnem gledališču.

V MGL so predstavo Nevihta v režiji Lorencija na oder ponovno postavili konec leta 2011 ob 60-letnici gledališča. Nevihta je bila namreč prva predstava, ki so jo uprizorili ob začetku delovanja MGL.

Nevihta je najbolj znana drama Ostrovskega, ki velja za klasika ruskega realističnega gledališča sredine 19. stoletja. Tudi v Nevihti se je ukvarjal z moralnim propadom ruskega trgovskega razreda ter s stanjem v ruski provinci njegovega časa.

V predstavi igrajo Jožica Avbelj, Matej Puc, Nika Rozman, Barbara Ribnikar, Boris Ostan, Primož Pirnat, Jaka Lah, Janez Starina, Jette Ostan Vejrup, Maja Boh in Boris Kerč.

Na lanskem Borštnikovem srečanju je Nevihta obveljala za neizpodbitno zmagovalko. Med drugim je prejela nagrade za režijo, scenografijo, glasbo in igro ter bila razglašena za najboljšo uprizoritev sezone 2011/2012.

Poleg Nevihte bo na beograjskem festivalu, ki poteka od 22. septembra do 1. oktobra, gostoval tudi Marko Mandić s solo performansom MadićStroj, v katerem v dobri uri poustvari 37 dramskih likov - kreacij iz svojih predstav med letoma 1996 in 2010. S tem predstavi jedro igralca, ki ga ni mogoče zreducirati na vlogo. Predstava je plod sodelovanja društva za sodobne scenske umetnosti Via Negativa s SNG Drama Ljubljana.