Svet 26.9.2013 16:50

Gabriela Babnik in Lidija Dimkovska dobitnici nagrade EU za književnost

Göteborg, 26. septembra - Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou je danes ob odprtju knjižnega sejma v Götebourgu na Švedskem razglasila dobitnike nagrad Evropske unije za književnost za leto 2013. Priznanje za najboljše uveljavljajoče se avtorje v Evropi sta prejeli tudi Gabriela Babnik in Lidija Dimkovska.

Poleg Babnikove in Dimkovske, avtorice makedonskih korenin, ki ustvarja v Sloveniji, so nagrajeni še Isabelle Wery iz Belgije, Faruk Šehić iz Bosne in Hercegovine, Emilios Solomou iz Cipra, Kristian Bang Foss iz Danske, Meelis Friedenthal iz Estonije, Katri Lipson iz Finske, Marica Bodrožić iz Nemčije, Tullio Forgiarini iz Luksemburga, Ioana Parvulescu iz Romunije in Cristian Crusat iz Španije, so sporočili z Evropske komisije.

Po besedah evropske komisarke nagrada Evropske unije za književnost v središče mednarodne pozornosti postavlja odlične nove ali uveljavljajoče se avtorje, ki sicer zunaj svoje države morda ne bi bili deležni zasluženega priznanja. Tako tem pisateljem pomagajo doseči novo občinstvo, hkrati pa si prizadevajo, da bralcem predstavijo novo kakovostno evropsko literaturo. To lahko dolgoročno prispeva tudi k oblikovanju pristnega evropskega bralstva, s skoraj pol milijarde potencialnih bralcev. Novi program financiranja Ustvarjalna Evropa bo med drugim omogočil večjo podporo na področju prevajanja knjig.

Izbrani avtorji bodo prejeli nagrado v višini 5000 evrov. Nagrada je na voljo avtorjem iz 37 držav, ki sodelujejo v sedanjem programu EU Kultura. Vsako leto nacionalne žirije v tretjini držav imenujejo izbrane avtorje, tako da so v obdobju treh let zastopane vse države. Letošnjim izbranim avtorjem bodo nagrade izročili na slovesnosti 26. novembra v Bruslju.

Tekmovanje za nagrado EU za književnost organizira Evropska komisija skupaj s Federacijo evropskih in mednarodnih knjigotržcev, Svetom evropskih pisateljev in Federacijo evropskih založnikov.

Evropska komisija vsako leto nameni tri milijone evrov za literarno prevajanje. Od prve podelitve nagrad leta 2009 je program EU kultura zagotovil sredstva za skupaj 149 prevodov knjig 43 nagrajencev v 20 različnih jezikov. Januarja 2014 bo Evropska komisija začela izvajati nov program Ustvarjalna Evropa, namenjen krepitvi konkurenčnosti kulturnega in ustvarjalnega sektorja ter spodbujanju kulturne raznolikosti.