Na hitro prelistano 28.9.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 28. septembra - Pri Modrijanu so izdali roman češke avtorice Radke Denemarkove Kobold, pri Založbi ZRC pa knjigo Draga Kladnika in Draga Perka Slovenska imena držav ter delo Marjetke Golež Kaučič "Fantje se zbirajo...", podnaslovljeno Vojna in vojaki v slovenski ljudski pesmi. Mladinska knjiga je izdala slikanico Maurica Sendaka Tja, kjer so zverine doma.

Ljubljana Knjiga Marjetke Golež Kaučič z naslovom Fantje se zbirajo... Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Marjetke Golež Kaučič z naslovom Fantje se zbirajo...
Foto: STA

Ljubljana Priročnik z naslovom Slovenska imena držav. Foto: STA

Ljubljana
Priročnik z naslovom Slovenska imena držav.
Foto: STA

Ljubljana Slikanica z naslovom Tja, kjer so zverine doma avtorja Maurica Sendaka. Foto: STA

Ljubljana
Slikanica z naslovom Tja, kjer so zverine doma avtorja Maurica Sendaka.
Foto: STA

Ljubljana Roman pisateljice Radke Denemarkove z naslovom Kobold. Foto: STA

Ljubljana
Roman pisateljice Radke Denemarkove z naslovom Kobold.
Foto: STA

KOBOLD - ZADNJI DEL TRILOGIJE ČEŠKE PISATELJICE DENEMARKOVE O SREDNJEEVROPSKEM 20. STOLETJU

Z romanom Kobold je Radka Denemarkova zaokrožila svojo trilogijo o srednjeevropskem 20. stoletju. Trilogijo dopolnjujeta še romana Jaz pa vprašam, kdo to tolče ter Denar od Hitlerja, ki sta oba na voljo tudi slovenskim bralcem. Avtorica je roman Kobold opredelila kot dvojni roman s podnaslovoma Presežki nežnosti in Presežki ljudi. V njem spregovori o oblikah nepremagljive ljubezni in prefinjenega nasilja pa tudi o tem, kako človeško eksistenco vnaprej določa družina, v katero se rodimo, in ideologija. Tegobe likov v knjigi so bolezni našega časa. Vir teh tegob pa so, kot se zdi, Koboldi. Naslov Kobold je beseda nemškega izvora, ki v prenesenem pomenu označuje škrata, kreaturo, monstruma.

Češka pisateljica, literarna zgodovinarka, scenaristka, prevajalka in dramaturginja Denemarkova v svojih delih brezkompromisno odpira pereče teme sodobne družbe, kot so izvori totalitarizma in različne oblike nasilja ter raziskuje in razširja meje jezika, pa tudi romana kot literarne zvrsti.

SLOVENSKA IMENA DRŽAV - PRIROČNIK Z IMENI DRŽAV V SLOVENSKEM JEZIKU

Monografija Slovenska imena držav razčlenjuje poimenovanje vseh neodvisnih držav in glavnih odvisnih ozemelj. Poleg slovenskih kratkih in polnih imen, rodilnika in mestnika kratkih imen ter njihove pridevniške oblike držav vsebuje še kodne oznake držav, etimološko razlago izvora imena, alternativno staro ime ter vzdevek, pa tudi imena njihovih prebivalcev. Knjigo sestavljajo trije deli. V prvem so teoretsko-metodološka razmišljanja o eksonimih, v drugem, tabelaričnem delu, so podrobno predstavljeni imenski vidiki 198 neodvisnih držav in 51 najpomembnejših odvisnih ozemelj z visoko stopnjo avtonomije. V tretjem, kartografskem delu, pa so obravnavane ozemeljske politične enote, ki so prikazane na barvnih zemljevidih z vrisanimi razmejitvami.

"FANTJE SE ZBIRAJO ..." - ZBIRKA LJUDSKIH VOJAŠKIH PESMI

Delo "Fantje se zbirajo ..." s podnaslovom Vojna in vojaki v slovenski ljudski pesmi je prva iz zbirke, ki predstavlja pesmi, ki jih definiramo kot vojaške in sodijo po funkciji ter glede na nosilca žanrsko med stanovske. Po vsebini so sorodne z ljubezenskimi, kajti vojaške pesmi so bile v preteklosti opredeljene tudi kot fantovske in velikokrat vsebujejo tudi ljubezenski motiv. Vsebinsko prikazujejo vse aspekte vojaškega življenja, od mobilizacije, nabora do posledic vojaškega delovanja. Publikacija predstavlja tudi kanonizirano tradicijo tematizacije vojn in navzočnosti vojakov v njih v širšem slovenskem ljudskem pesemskem izročilu ter kolektivnem in individualnem spominu vojnih udeležencev, ki so pesmi ustvarjali, ali le peli.

TJA, KJER SO ZVERINE DOMA - SLIKANICA

Slovenski prevod ene največjih slikaniških klasik v slovenskem prostoru dobivamo natanko 50 let od izida ameriškega izvirnika "Where the Wild Things Are". Sendak, ki je obenem avtor in ilustrator slikanice, v njej spregovori o najglobljih strahovih in kompleksnih, pogosto nasprotujočih si čustvih otrok. Knjiga vse do danes ni izgubila aktualnosti, saj se z Maksovo zgodbo zlahka poistovetijo tudi sodobni otroci.

Maurice Sendak (1928 - 2012) velja za enega najvplivnejših slikaniških ustvarjalcev vseh časov. Njegove knjige so prejele vse pomembne nagrade, med drugim Andersenovo leta 1970. Leta 2003 pa je kot prvi prejel tudi nagrado Astrid Lindgren.