Slovenija 27.9.2013 10:02

V Novem mestu drevi odprtje festivala Svetlobna gverila

Novo mesto, 27. septembra - V novomeški galeriji Simulaker bodo z odprtjem razstave estonskega umetnika Raoula Kurvitza, ki bo prikazal serijo svetlobnih slik in objektov z naslovom Ormus, drevi ob 20. uri odprli festival Svetlobna gverila. Ta bo z vrsto svetlobnih postavitev letos potekal v Novem mestu, dva projekta pa bodo 8. in 12. oktobra pripravili v Ljubljani.

Iz galerije Simulaker so sporočili, da bo v okviru festivala ducat inštalacij in objektov od danes naprej vsak večer razsvetljevalo novomeško središče. V Ljubljani pa bo mogoče prisluhniti predavanju estonskega oblikovalca osvetljevanja Priita Tiimusa Barve v arhitekturnem osvetljevanju in si ogledati projekcijo Morje svetlobe na pročelju tamkajšnjega Mestnega muzeja.

Mednarodni festival Svetlobna gverila predstavlja svetlobne instalacije, objekte, interaktivne projekcije in druge svetlobne projekte ter izpostavlja vlogo svetlobe v vsakdanjiku in umetnosti. Občinstvo in strokovnjake usmerja v razmislek o vlogi umetnika v javnem prostoru, hkrati pa z različnimi postavitvami ter drugimi svetlobnimi posegi oživlja arhitekturo.

Festival, ki so ga letos podnaslovili Re:akcija, s svojimi projekti opozarja, da je mesto živ in spreminjajoč se organizem, ki se ga nikakor ne sme jemati samoumevno. Letos v večji meri predstavlja dela slovenskih avtorjev, ki so v minulih letih nastala za festival. Poleg njih se bodo v Novem mestu s svojimi deli predstavili domačin Jure Miklič, latvijska avtorska skupina I DID IT in estonski umetnik Kurtviz.

Svetlobna gverila je del mednarodne mreže festivalov svetlobe, letos pa je tudi del mednarodnega projekta Spectrum, ki ga je denarno podprla Evropska komisija. Prireditelji letošnjega festivala so novomeški zavod LokalPatriot oz. njegova galerija Simulaker in Forum Ljubljana, so še sporočili iz Novega mesta. Razstava Raoula Kurvitza bo v Novem mestu na ogled do 12. oktobra.