Slovenija 28.9.2013 4:00

Na Rajhenburgu začetek Dnevov evropske kulturne dediščine

Brestanica, 28. septembra - Z odprtjem pregledne razstave 100 let v dobro dediščine se bodo na brestaniškem gradu Rajhenburg danes ob 17. uri začeli letošnji Dneve evropske kulturne dediščine (DEKD). Do 5. oktobra se bo v sklopu DEKD v 90 krajih po Sloveniji zvrstilo več kot 250 brezplačnih dogodkov. Rdeča nit letošnjih prireditev je sto let organiziranega varstva dediščine.

Brestanica, grad Rajhenburg. Obnovljeni grad Rajhenburg. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Brestanica, grad Rajhenburg.
Obnovljeni grad Rajhenburg.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Pester otvoritveni program bo na Rajhenburgu sicer potekal že od 9. ure zjutraj in se bo sklenil ob 19. uri. Na dvorišču, v nekdanjih gospodarskih poslopjih in notranjosti gradu se bo zvrstilo skupaj več kot 15 dogodkov, od dopoldanskega programa za otroke in družine, do različnih rokodelskih delavnic, konservatorsko-restavratorske delavnice, vodenih ogledov gradu in tamkajšnjih razstav ter odprtja razstave del nagrajencev vseslovenskega natečaja Fotografska izkušnja 2013.

Poleg tega bodo v na novo odprti grajski čokoladnici prvič ponudili čokolado, ki so jo izdelali po receptu nekdanjih lastnikov gradu iz meniškega reda trapistov.

S prireditvami DEKD bodo letos v 90 krajih po državi predstavili delo konservatorske službe in njen organiziran razvoj, v večjem delu programa pa bodo svoje delo in dosežke predstavile vse območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Prireditve bodo povezale več kot 160 muzejev, galerij, arhivov, knjižnic, šol in društev.

DEKD so skupna akcija Sveta Evrope in Evropske komisije. Njihovi začetki segajo v leto 1985, ko je na konferenci evropskih ministrov za kulturo držav članic Sveta Evrope v španski Granadi tedanji francoski minister za kulturo predlagal, da naj se akcija dnevov odprtih vrat, ki so jo leto pred tem začeli v Franciji, razširi še v druge države.

Svet Evrope je akcijo DEKD uradno sprožil leta 1991 ob podpori Evropske komisije. Skupna akcija Sveta Evrope in Evropske komisije so DEKD postali leta 1999.