Slovenija 28.9.2013 4:00

S podelitvijo matičkov sklep Linhartovega srečanja

Postojna, 28. septembra - V Postojni se bo drevi s podelitvijo festivalskih nagrad - matičkov sklenilo 52. srečanje najboljših slovenskih ljubiteljskih gledaliških skupin - Linhartovo srečanje. Žirija v sestavi Minu Kjuder, Ana Rahela Klopčič ter Gorazd Žilavec bo podelila matička za najboljšo predstavo v celoti ter tri matičke za posebne dosežke po izboru žirije.

Za nagrade se poteguje sedem predstav ljubiteljskih gledališč: Za narodov blagor Ivana Cankarja v izvedbi KUD Milke Zorec iz Hotinje Vasi; Umor v Vili Roung Achilla Campanila v izvedbi Dramske družine F. B. Sedej iz Števerjana; Navajeni na šok Dejana Spasića v izvedbi ŠODR teatra, Srečne mladine in KUD Šentvid nad Ljubljano; Nora Nora Evalda Flisarja v izvedbi Gledališkega ansambla KUD Zarja Trnovlje - Celje; Kripl Martina McDonaugha v izvedbi Šus teatra KD Draženci, Ana Migrena Andreja Rozmana Roze v izvedbi Teatra KD Janez Jalen iz Notranjih Goric ter Burka o jezičnem dohtarju neznanega avtorja v izvedbi Gledališke skupine KD Slomšek iz Slovenske Bistrice.

Predstave iz nabora 27 uprizoritev, uvrščenih na regijsko raven, je izbral selektor Marko Bratuš. Letos se je za nastop na festivalu na lokalnih ravneh potegovalo kar 125 predstav, so sporočili organizatorji Linhartovega srečanja.

Pred drevišnjo razglasitvijo nagrajenca bo na ogled predstava Maja Pelević "Ja ili neko drugi" (Jaz ali nekdo drug), ki je nastala v produkciji gledališča Teatar Fedra iz BiH.

Srečanje, ki ga prirejata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in občina Postojna, se je začelo v četrtek, ko so med drugim podelili tudi Linhartovi listini in plaketo za odmevne dosežke na področju ljubiteljskega gledališča. Prejemnik Linhartove plakete za leto 2012 je igralec, pisec in režiser Franci Tušar, prejemnika Linhartovih listin za leto 2012 pa igralka in režiserka Juša Berce ter režiser, scenograf, kostumograf in mentor Nikolaj Kranjc.