Svet 30.9.2013 5:00

V Britanskem muzeju bodo razstavili največjo doslej najdeno vikinško ladjo

London, 30. septembra - V Britanskem muzeju bodo v marcu po več kot 30 letih odprli prvo večjo razstavo o Vikingih. Na razstavi, naslovljeni "Vikings: Life and Legend" (Vikingi: življenje in legende), bodo na ogled postavili tudi ostanke največje odkrite vikinške ladje, ki si jih bodo izposodili iz danskega narodnega muzeja.

"V bistvu gre za ogromen Meccano set, ki se ga lahko sestavi," je za BBC dejal kurator Gareth Williams. "Kot lahko pričakujemo od ladje oblikovane v Skandinaviji, jo bomo dobili v ploski embalaži," je dodal, saj bodo na Danskem ostanke, stare okoli 1000 let, razstavili in v Veliko Britanijo poslali v posameznih škatlah.

Ladjo, poimenovano Roskilde 6, so na obrežju fjorda Roskilde izkopali leta 1997, ohranjenih pa je okoli 20 odstotkov izvornih lesenih delov. Razstavljeni so na železnem ogrodju, ki prikazuje originalno obliko ladje.

Ladja naj bi bila zgrajena okoli leta 1025, ko so bili Vikingi na vrhuncu svoje moči in so pod Knutom Velikim obvladovali Anglijo, Dansko, Norveško in verjetno še dele današnje Švedske. Dolga je bila 37 metrov.

Ladjo bodo v muzeju razstavili z vikinškimi eksponati iz zbirke Britanskega muzeja in zbirk drugih britanskih in irskih muzejev. Namen razstave je po besedah Williamsa prikazati Vikinge tako v vlogi plenilcev kot trgovcev. "Vikingi so zelo radi nabirali zlato in srebro. Svoj status in bogastvo so v bistvu najraje izkazovali z 'blingom'," je pojasnil.

Poleg tega pa bodo na ogled postavili tudi okostja obglavljenih Vikingov, ki so jih iz skupnega grobišča pred nedavnim izkopali blizu Weymoutha v Dorsetu. "To je opomnik, da Vikingi niso bili vedno nepremagljivi bojevniki iz legend," je dodal Williams.