Slovenija 29.9.2013 6:00

V goste Slovenske kinoteke prihaja Joe Dante

Ljubljana, 29. septembra - V Slovenski kinoteki se bo nocoj ob 21. uri s projekcijo filma Looney Tunes: Ponovno v akciji začela retrospektiva, posvečena priznanemu ameriškemu režiserju Joeju Danteju. Ob retrospektivi se bo režiser, ki velja za avtorja najbolj subverzivnih filmov v Hollywoodu, tudi mudil v Ljubljani. Prvi pogovor z njim bo na vrsti že drevi.

Ljubljana, Kinoteka. Slovenska Kinoteka. Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Kinoteka.
Slovenska Kinoteka.
Foto: Stanko Gruden/STA

Med drugimi Dante podpisuje filme Gremlini, Mikrokozmos in Vojački. V kinoteki bodo njegovi filmi na sporedu vse do konca oktobra, gledalcem pa bodo ponudili "ducat Dantejevih popkulturnih žanrskih klasik, pod površino katerih brbota duhovit subverziven politični angažma in za katere lahko zatrdimo, da na najbolj dosleden in prebrisan način izpolnjujejo tisto znano revolucionarno obljubo o filmu kot za nas najpomembnejši umetnosti". Dantejev prijem je mogoče najbolje opisati "kot nagajivo zdražbo celotne ameriške popularne kulture in filmske zgodovine".

Pogovor z Dantejem v kinoteki pripravljajo tudi v ponedeljek, pred projekcijo njegove kultne podzemne klasike Orgija filma, ter v torek, po projekciji filma Gremlini.

Ob retrospektivi je v sozaložništvu Slovenske kinoteke in Avstrijskega filmskega muzeja izšla tudi prva angleška edicija o Dantejevem življenju in delu, ki sta jo uredila Nil Baskar in Gabe Klinger. Delo obravnava Dantejev univerzum piranh, gremlinov, raziskovalcev, vojačkov in številnih drugih bitij. Vključuje intervju o avtorjevi karieri, številne eseje, pa tudi doslej še neobjavljene dokumente in ilustracije.