Svet 30.9.2013 6:00

Film Zapelji me v tekmovalnem programu festivala v Varšavi

Varšava, 30. septembra - Film Zapelji me v režiji Marka Šantiča bo svetovno premiero doživel 16. oktobra na 29. izdaji filmskega festivala v Varšavi, ki bo potekal med 11. in 20. oktobrom. Zgodba filma je portret mladih ljudi, ki edino zavetje najdejo, ko stopijo skupaj, vendar jih usoda pogosto vleče na nasprotne strani, so sporočili iz Televizije Slovenija.

Luka, ki ga igra Janko Mandić, odhaja iz mladinskega doma, edinega zatočišča, kjer je preživel zadnjih devet let, zapuščen od mame in sorodnikov. Njegova želja je, da odkrije, kje je pokopan njegov oče. V službi se zaljubi v Ajdo (Nina Rakovec), živahno dekle, s katero ima razmerje. Pri iskanju odgovorov iz preteklosti izve za družinsko skrivnost, ki ga šokira. Luka spozna, da je njegovo trenutno edino zatočišče ljubezen do Ajde, ki pa pred njim skriva svoje prave občutke.

Poleg Mandića in Rakovčeve so v filmu nastopili še Nataša Barbara Gračner, Peter Musevski, Dario Varga, Primož Pirnat in Gregor Zorc.

Film, ki je nastal v produkciji Igranega programa Televizije Slovenija, je bil na letošnjem Festivalu slovenskega filma (FSF) nagrajen z vesno za najboljšo režijo. Na festivalu bo predvajan v tekmovalni sekciji Competiton 1-2, namenjeno prvencem ali drugemu igranemu filmu režiserjev z vsega sveta.

Poleg tega bodo v programu kratkih filmov predvajali tudi kratki animirani film Boles Špele Čadež, ki je nastal po literarni predlogi kratke zgodbe Maksima Gorkija. Boles je na FSF obveljal za najboljši kratki film.