Slovenija 30.9.2013 6:00

V CD začetek gledališkega festivala za otroke Zlata paličica

Ljubljana, 30. septembra - Z gledališko-plesno predstavo Knjiga o džungli Rudyarda Kiplinga v režiji Nane Milčinski in Matjaža Bergerja in produkciji Anton Podbevšek teatra se bo drevi v Cankarjevem domu (CD) začel 15. festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica. Na sporedu festivala bo 21 predstav za otroke in mlade v izvedbi slovenskih gledališč.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Festivalske predstave, ki se uvrščajo na seznam priporočljivih za vrtce in šole, bodo uprizorili na več prizoriščih po Ljubljani: v Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL), Cankarjevem domu, SNG Drami, Slovenskem mladinskem gledališču, Mini teatru in Gledališču Glej.

V sklopu festivala bo danes ob 17. uri v Cankarjevem domu v organizaciji Assitej Slovenija potekala okrogla miza za pedagoge, starše in kulturne koordinatorje z naslovom Pelji me v gledališče. Na njej bodo med drugim predstavili zbornik Odraščajoča publika, ki vsebuje osem esejev o vlogi gledališča za otroke in mladino v sodobni družbi, so sporočili iz LGL.

V preddverju Odra pod zvezdami LGL bo v času festivala na ogled gostujoča instalacija z naslovom Mali gledalci, veliki državljani. Pogled kvišku..., ki jo pripravlja evropska mreža za širitev upodabljajočih umetnosti, namenjenih otrokom v zgodnjem otroštvu Small Size. Instalacija z besedili, fotografijami in videoposnetki poskuša odgovoriti na vprašanje, zakaj je pomembno ustvarjati gledališče za malčke.

Festival, kot so zapisali v LGL, postaja pregledni nacionalni festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mladino, ki sta se mu letos kot soorganizatorja pridružila Cankarjev dom in Assitej Slovenija.

V okviru festivala bo 2. oktobra potekalo tudi regionalno srečanje mreže Assitej, na kateri bodo sodelovali predstavniki Hrvaške, Srbije, Avstrije, Črne Gore, Romunije, Italije in Madžarske.

Predstave po izboru selektorice Zale Dobovšek bo ocenjevala tričlanska strokovna žirija v sestavi režiser Matjaž Zupančič, scenografka in kostumografka Petra Veber ter urednica otroškega leposlovja pri Mladinski knjigi Irena Matko Lukan. Žirija bo na sklepni dan, v soboto, 5. oktobra, na Šentjakobskem odru LGL podelila nagrado za najboljšo predstavo v celoti in tri nagrade po izboru žirije, podeljeni pa bosta tudi nagradi za najboljšo predstavo po izboru otroške in mladinske žirije.

Festival bo ob podelitvi nagrad zaokrožila še ljubljanska premiera predstave po motivih gledališke igre Naša prijateljica Pika Dese Muck Pazi, Pika! v režiji Tijane Zinajić. Predstava je nastala v koprodukciji LGL ter Gledališča Koper.

Na zadnjem festivalu Zlata paličica leta 2011 je slavila predstava Livingstonov poslednji poljub v režiji Nane Milčinski, ki je nastala pod okriljem Anton Podbevšek teatra.