Svet 28.9.2013 10:37

Tomaž Šalamun dobitnik Njegoševe nagrade

Podgorica, 28. septembra - Pesnik Tomaž Šalamun je dobitnik Njegoševe nagrade, visokega literarnega priznanja Črne gore. Na ministrstvu za kulturo Črne gore so spomnili, da je Šalamun eden najpomembnejših slovenskih in evropskih pesnikov ter vodja vzhodnoevropske avantgarde. Pesniku bo nagrado 12. novembra na Cetinju izročil črnogorski predsednik Filip Vujanović.

Ljubljana, knjigarna Konzorcij. Slovenski pesnik Tomaž Šalamun. Foto: Nebojša Tejič/STA Arhiv STA

Ljubljana, knjigarna Konzorcij.
Slovenski pesnik Tomaž Šalamun.
Foto: Nebojša Tejič/STA
Arhiv STA

Šalamun, ki je bil rojen v Zagrebu leta 1941, odraščal pa je v Ljubljani, Mostarju in Kopru, velja za enega najbolj mednarodno uveljavljenih slovenskih literatov. Svoj prihod na pesniško prizorišče je zaznamoval s pesniško zbirko Poker leta 1966. V skoraj pol stoletja delovanja je izdal okoli 40 pesniških zbirk, njegova dela pa so dostopna tudi v številnih prevodih in antologijah.

Pesnik je za svoje delo prejel številne nagrade, med njimi tudi veliko Prešernovo nagrado leta 1999. "Bogato in plodno pesniško potovanje Tomaža Šalamuna se dogaja v risu osupljive kondicije in vulkanske energije," je tedaj pisalo v utemeljitvi. Med drugim je tudi dobitnik evropske nagrade za poezijo ter zlatega venca Struških večerov poezije.

Njegoševo nagrado v Črni gori podeljujejo avtorju najboljšega literarnega dela, ki je v minulih štirih letih izšlo v enem od jezikov nekdanje Jugoslavije ter v albanščini. O nagrajencu odloča mednarodna žirija, ki jo imenuje črnogorska vlada.

Letošnji žiriji je predsedoval literat in kritik Vlaho Bogišić s Hrvaške, njeni člani pa so bili akademiki iz Bosne in Hercegovine, Makedonije in Črne gore, Zdenko Lešić, Katica Ćulakova in Sreten Perović, ter profesorji iz Bolgarije, Slovenije in Srbije, Svetlozar Igov, Aleš Debeljak in Filip David.

Žirija je sprva razpravljala o 21 predlogih, v najožji izbor pa sta se poleg Šalamuna uvrstila še pisatelj Drago Jančar in makedonski pesnik Mateja Matevski, piše na spletni strani makedonskega ministrstva za kulturo.