Svet 1.10.2013 6:00

Danes obeležujemo svetovni dan glasbe

Ljubljana, 1. oktobra - Mednarodni glasbeni svet (IMC), posvetovalno telo Unesca, je današnji dan razglasil za svetovni dan glasbe. Prvič so ga obeležili leta 1975, pobudo zanj pa je dal takratni predsednik sveta, violinist in dirigent Yehudi Menuhin. Letos so na spletni strani IMC objavili pismo, ki ga je Menuhin pred prvim dnevom glasbe poslal članom IMC.

Kot je zapisano v pismu, ki ga je Menuhin podpisal s takratnim podpredsednikom IMC Borisom Jarustovskim, je namen svetovnega dneva glasbe spodbujati glasbo, Unescove ideale miru in prijateljstva med ljudmi različnih kultur ter izmenjavo izkušenj in medsebojno spoštovanje različnih vrednot.

Organizacija Unesco je praznovanje 1. oktobra kot svetovnega dneva glasbe uvedla leta 1975. Tega dne naj bi po vsem svetu potekali številni koncerti najboljših glasbenikov in skupin ter zazvenele največje mojstrovine velikih skladateljev iz preteklih obdobij.

Svetovni dan glasbe je bil uveden z namenom, da bi spodbudil promocijo glasbene umetnosti med različnimi sekcijami IMC ter predstavil aktivnosti IMC in njegovih članskih organizacij.