Svet 1.10.2013 6:00

V moskovskem Prirodoslovnem muzeju razstava Trakijsko zlato iz Bolgarije

Moskva, 1. oktobra - V moskovskem Prirodoslovnem muzeju so na ogled postavili razstavo z naslovom Trakijsko zlato iz Bolgarije. Na postavitvi, ki je plod sodelovanja ruskih in bolgarskih strokovnjakov, je predstavljenih 317 eksponatov, ki pripovedujejo zgodbo o legendarnem trakijskem kraljestvu, piše ruska tiskovna agencija Itar-tass.

Trakija, zgodovinska in zemljepisna pokrajina v jugovzhodni Evropi, danes obsega južno Bolgarijo, severovzhodno Grčijo in evropski del Turčije ter meji na tri morja - Črno, Egejsko in Marmarsko morje.

Po besedah direktorja Prirodoslovnega muzeja Alekseja Levjikina je vsak izmed razstavljenih eksponatov edinstven. Vsak izmed njih obstaja le v po enem primerku.

Razstava pokriva časovno obdobje od 8. stoletja p.n.št. pa do 3. stol. n.št. in je razdeljena v več delov. Prvi del je posvečen trakijskim kraljem in tu je denimo mogoče videti meče in čelade.

V drugem je izpostavljena posebna vloga, ki so jo v življenju Trakijcev imeli konji. Videti je mogoče bogato okrašene konjske zaprege. Tretji del je denimo posvečen mitu o Amazonkah in Dionizu ter trakijskim verovanjem. Na ogled so kipi božanstev, terkotno posodje in številni predmeti iz zlata in srebra.

V pripravi razstave so sodelovali številni bolgarski muzeji, med njimi bolgarski Prirodoslovni muzej. Razstava bo na ogled do 30. novembra, še piše Itar-tass.