Svet 2.10.2013 5:30

Newyorška mestna opera razglasila stečaj

New York, 2. oktobra - Newyorška mestna opera je morala potem, ko ni uspela z zbiranjem sredstev preko platforme Kickstarter, odpovedati letošnjo sezono in začeti postopke za stečaj, poroča britanski časnik The Guardian. Preko Kickstarterja so želeli zbrati sedem milijonov ameriških dolarjev (okoli pet milijonov evrov), ki naj bi jih potrebovali za nadaljevanje dela.

"Z veliko žalostjo zaključujemo nabiranje sredstev na Kickstarterju in odpovedujemo sezono 2013-2014," je vodstvo opere zapisalo na spletni platformi.

Med ljudmi, ki so na Kickstarterju obljubili podporo operi, je bil tudi tenorist Placido Domingo, ki je minuli teden dejal: "Opera je mnogo desetletij opravljala odlično delo, imela pa je tudi eno ključnih vlog na newyorški kulturni sceni. Popolna tragedija bi bila, če bi se ta zapuščina izgubila."

Opero so odprli leta 1944 in jo poimenovali "ljudska opera". Z nižjimi cenami vstopnic so namreč želeli to glasbeno zvrst približati najširšemu občinstvu.

Newyorška mestna opera se sicer s finančnimi težavami ubadala že nekaj let, pred dvema letoma pa so se zaradi tega morali izseliti iz newyorškega centra za uprizoritvene umetnosti Lincoln.