Svet 1.10.2013 17:02

Lorenci nagrajen v Srbiji za režijo predstave Nevihta

Beograd, 1. oktobra - Režiser Jernej Lorenci je na beograjskem gledališkem festivalu Bitef prejel nagrado za režijo v uprizoritvi drame A. N. Ostrovskega Nevihta, ki je nastala v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL). V obrazložitvi nagrade za najboljšo režijo med drugim piše, da je Lorenci klasičnega avtorja ruskega realizma prebral v sodobnem tonu.

Ljubljana. Režiser Jernej Lorenci. Foto: Tamino Petelinšek / STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Jernej Lorenci.
Foto: Tamino Petelinšek / STA
Arhiv STA

Lorencijeva Nevihta je zgoščena spojitev lokalnega in univerzalnega, klasičnega in sodobnega, stvarnega in metaforičnega, zgodovinskega in prihodnjega. Lorenci je besedilo kritično približal našemu času vsesplošne sekularizacije ter ga subtilno in precizno prilagodil kontekstu novih medijev in sodobnih komunikacij, pri čemer je obdržal tako melodramsko bistvo pričujoče drame kakor tudi čistost emocij njenih likov, je zapisala žirija.

Žirijo so sestavljali Nikita Milivojević, Marko Manojlović, Vesna Roganović, Borka Trebješanin in Ana Tasić.

Nagrada na 47. mednarodnem gledališkem festivalu v Beogradu, ki se je sklenil danes, sledi devetim nagradam, ki jih je Nevihta prejela na lanskem Borštnikovem srečanju, so sporočili iz MGL.

V MGL so predstavo Nevihta v režiji Lorencija na oder ponovno postavili konec leta 2011 ob 60-letnici gledališča. Nevihta je bila namreč prva predstava, ki so jo uprizorili ob začetku delovanja MGL.

Nevihta je najbolj znana drama Ostrovskega, ki velja za klasika ruskega realističnega gledališča sredine 19. stoletja. Tudi v Nevihti se je ukvarjal z moralnim propadom ruskega trgovskega razreda ter s stanjem v ruski provinci njegovega časa.

V predstavi igrajo Jožica Avbelj, Matej Puc, Nika Rozman, Barbara Ribnikar, Boris Ostan, Primož Pirnat, Jaka Lah, Janez Starina, Jette Ostan Vejrup, Maja Boh in Boris Kerč.