Na hitro prelistano 5.10.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 5. oktobra - Pri založbi KUD Apokalipsa so izdali knjigo Stanislave Chrobakove Repar Slovenka na kvadrat, pri založbi Sanje pa Veliko tekaško knjigo Herberta Steffnyja. Pri mariborski založbi Litera je izšel roman Toneta Partljiča Pasja ulica, pri založbi Učila International pa kriminalka britanskega avtorja Simona Becketta Zapisano v kosteh.

Ljubljana. Knjiga Herberta Steffnyja z naslovom Velika tekaška knjiga. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Herberta Steffnyja z naslovom Velika tekaška knjiga.
Foto: STA

null
null
null

SLOVENKA NA KVADRAT - DELO SLOVENSKO-SLOVAŠKE AVTORICE O DVOJNI NACIONALNI IDENTITETI

Naslov dela Stanislave Chrobakove Repar duhovito izpostavlja pisateljičino dvojno nacionalno identiteto, ki se v obeh jezikih piše enako. Avtoričina razmišljanja v knjigi so zanimiva zato, ker z njimi stopa za hrbet predvsem sama sebi oziroma "svoji neulovljivi biti". Svojo osebno zgodbo in širšo družbeno metazgodbo polaga drugo v drugo ter jima nadeva najrazličnejše žanrsko-stilistične oblike, da bi poudarila njun pomen. Ko govori o "težavah s spolom", je njena pisava poetično zmuzljiva, togost birokracije opisuje z distanciranim tonom, najintimnejše pripovedi pa so lirizirane. Z vsemi oblikami pa sporoča, da večkulturnost in večjezičnost identitete ne hromi, ampak jo potencira "na kvadrat", je v spremni besedi zapisala Maša Ogrizek.

Stanislava Chrobakova Repar je pesnica, pisateljica, esejistka, prevajalka, urednica in založnica. Leta 2001 se je preselila iz Slovaške v Slovenijo. Od leta 2009 je samozaposlena v kulturi. Pričujoče delo je dopolnjena izdaja knjige, ki je izšla leta 2009. Delo s podnaslovom Razglednice iz Slovenije je postalo tudi podlaga za istoimensko gledališko uprizoritev, ki je premiero doživela letos.

VELIKA TEKAŠKA KNJIGA - BIBLIJA ZA TEKAČE IZPOD PERESA NEMŠKEGA MARATONCA

Velika tekaška knjiga je domišljeni tekaški vodnik nekdaj najboljšega nemškega maratonca, seniorskega prvaka in cenjenega tekaškega trenerja Herberta Steffnyja. Tekaški priročnik, ki so ga nemško govoreči tekači okronali za biblijo za rekreativne in profesionalne športnike, je namenjen tako začetnikom, rekreativnim in gorskim tekačem kot polmaratoncem, maratoncem in ultramaratoncem, Steffny pa k teku spodbuja tudi otroke, mladostnike, ženske in starejše. Na 408 straneh ponudi vrsto strokovnih spoznanj o opremi, učenju teka, treningu in motivaciji pa tudi o prehrani in zdravstvenih vidikih teka. Dejstva dopolnjujejo podrobni načrti tekaških treningov, preglednice in grafi ter številne fotografije in koristni nasveti, praktični vodnik pa zaokrožajo slikoviti eseji s tekaško tematiko in intervjuji s tekači. Delo je poslovenil Igor Jurič.

PASJA ULICA - NOVI PARTLJIČEV ROMAN, POSTAVLJEN V NAMIŠLJENO ULICO V MARIBORU

Tone Partljič v svojem novem romanu Pasja ulica, ki časovno zajema dogajanje v Mariboru od prve svetovne vojne do danes, z izrazito sposobnostjo preučevanja človeške psihe prikaže ljudi, ki živijo v Pasji ulici, v kateri lahko bralec prepozna desni breg Maribora. Pisatelj ne razpolaga le s podatki o zgodovini mesta, pač pa tudi s presenetljivimi podrobnostmi o znamenitih družinah, prišlekih ter o podrobnostih iz kulturnega in akademskega življenja ter podatki o zdavnaj pozabljenih posameznikih, ki so zaznamovali Maribor. Pasja ulica je obenem roman o minevanju, v katerem so simboli življenja in smrti, ljubezni in sovraštva, vere v Boga in ateizma enako zastopani, kar kaže na avtorjevo širino in stvarno dojemanje življenja. Partljič v tem romanu, kot piše urednik Orlando Uršič, s presenetljivo pisateljsko kondicijo ponovno izkazuje ljubezen do človeka in vsega, kar je človeškega.

Tone Partljič (1940) je dramatik, pisatelj, publicist in urednik. Med letoma 1983 in 1987 je bil predsednik Društva slovenskih pisateljev, sedel pa je tudi v poslanskih vrstah. Po končani visoki poslovni šoli je vrsto let deloval kot učitelj, nato dramaturg in umetniški vodja gledališč v Mariboru in v Ljubljani.

ZAPISANO V KOSTEH - NOVA KRIMINALKA BECKETTA Z JUNAKOM DR. DAVIDOM HUNTERJEM

Zapisano v kosteh je novi kriminalni triler izpod peresa britanskega avtorja Simona Becketta, ki je sicer po poklicu novinar. Avtor uspešnice Kemija smrti, ki je na voljo tudi v slovenskem prevodu, je v tokratnem romanu svojega junaka forenzičnega antropologa dr. Davida Hunterja postavil na odmaknjen hebridski otok Runa. Na njem se mora soočiti s srhljivo najdbo - skoraj povsem upepeljenim truplom, čigar nedotaknjena so ostala samo stopala in ena dlan. Tamkajšnja policija je dogodek hitro pripisala nesreči s smrtnim izidom, toda Hunterjevi občutki so bili drugačni, prepričan je bil, da je šlo za umor. Izkazalo se je, da Runa vendarle ni tako mirna skupnost, kot se je sprva zdelo, in da je bilo zažgano truplo le ena njenih temačnih skrivnosti. Za prevod kriminalke je poskrbela Mateja Maligoj.