Svet 6.10.2013 6:00

Mini teater bo gostoval na mednarodnem festivalu v Banja Luki

Banjaluka, 6. oktobra - Ljubljanski Mini teater se bo s predstavo Pekarna Mišmaš Svetlane Makarovič v režiji Roberta Waltla potegoval za nagrado 12. mednarodnega festivala poklicnih gledališč za otroke v Banja Luki. Predstava, v kateri nastopajo Violeta Tomič, Tadej Pišek in Jose bo na sporedu v ponedeljek.

Ljubljana. Mini teater. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mini teater.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pekarna Mišmaš je zgodba o dobroti skromnega peka Mišmaša, ki revnim in otrokom daje kruh tudi zastonj, o zlobni in jezični Jedrt, ki hoče za vsako ceno izvedeti, kako Mišmašu uspe speči tako dober kruh, in ubogem mačku, ki ga Jedrt tako izkorišča, da se končno odloči ostati kar pri Mišmašu, so zapisali v Mini teatru.

Festival bo sicer v nedeljo uvedla netekmovalna predstava Knjiga o džungli v režiji Roberta Waltla. Koprodukcija Mini teatra Ljubljana in Dječjeg pozorišta Republike Srpske Banja Luka je nastala v okviru velikega evropskega mednarodnega projekta Eksperimentalna gledališka akademija.

Na festivalu se bodo poleg Mini teatra predstavila še profesionalna gledališča za otroke iz Italije, Rusije, Madžarske, Bolgarije, Srbije, Makedonije, Japonske, Slovaške, ter Bosne in Hercegovine.

Poleg velike nagrade festivala, ki jo je lani prejela predstava Mini teatra Sneguljčica v režiji Mareka Bečke, bo žirija v sestavi Miroslav Radonjić, Siniša Jelušić in Miljko Šindić podelila še nagrade za režijo, scenografijo, pet nagrad za igralce ter posebno nagrado.

V okviru festivala bodo pripravili tudi srečanje otroških pisateljev ter promocijo knjig s področja gledališke in scenske umetnosti za otroke, podrobneje pa bodo predstavili tudi lutkarstvo ene od sodelujočih držav. Letos so za državo v ospredju izbrali Slovaško, obiskovalci pa si bodo lahko v času festivala ogledali tudi razstavo "Najlepše lutke Slovaške".