Slovenija 4.10.2013 8:00

V Photonu razstava fotografij Boruta Peterlina

Ljubljana, 4. oktobra - V Galeriji Photon bodo drevi ob 20. uri odprli fotografsko razstavo Boruta Peterlina. Postavitev, naslovljena Velika depresija, v duhu fotografskega dokumentarizma beleži vizualno ikonografijo v obdobju globoke ekonomske recesije v letih 2012 in 2013, so sporočili iz galerije.

Peterlin v svoji fotografski seriji dokumentira motive opustele industrijske krajine in praznih proizvodnih hal, ki zaradi nelikvidnosti ne služijo več svojemu namenu. Osredotočil se je zlasti na podobe nedavno opuščenih prostorov, ki dajejo slutnjo ljudske prisotnosti. Razstavljene fotografije odražajo odnos nekdanjih zaposlenih do njihovih delovnih prostorov.

Avtor je fotografije ustvaril v tehniki mokre kolodijske plošče, s čimer se navezujejo na podobno situacijo pred 100 leti, ki se je razvila v morijo prve svetovne vojne. Z rabo starih fotografskih tehnik želi nakazati kratkotrajnost zgodovinskega spomina in cikličnost zgodovinskih tokov, za katere je sleherna generacija prepričana, da se ne morejo ponoviti, so še zapisali v Galeriji Photon.

Peterlin je serijo začel ustvarjati v svoji bližnji okolici, kjer je dokumentiral izpraznjeni kompleks tovarne Novoles v okolici Novega mesta, in nadaljeval z beleženjem sorodnih fenomenov v bližnji in daljni okolici.

Borut Peterlin živi in deluje v Novem mestu. Leta 1998 je diplomiral na Akademiji lepih umetnosti FAMU v Pragi ter se v letih 2002-2003 izpopolnjeval na podiplomskem študiju fotografije na London College of Printing.

Dolga leta je deloval kot redni sodelavec in urednik fotografije pri tedniku Mladina, bil pa je tudi pobudnik, organizator in programski vodja festivala dokumentarne fotografije Fotopub v Novem mestu. Med njegove bolj znane fotografske serije sodijo "5 AM", "Flower Power", "Strojan Roma Family" in "Tour de Dayton".