Svet 4.10.2013 6:00

Iranskemu režiserju Mohamedu Rasulofu prepovedali obisk festivala v Nemčiji

Teheran, 4. oktobra - Iranskemu režiserju Mohamedu Rasulofu so oblasti odvzele potni list in mu tako preprečile, da bi se udeležil nürnberškega mednarodnega filmskega festivala za človekove pravice, kjer bi moral prevzeti nagrado za življenjsko delo in predstaviti svoj zadnji film "Manuscripts Don't Burn" (Rokopisi ne gorijo). Festival poteka do 9. oktobra.

Rasulofa, enega vidnejših iranskih režiserjev, so leta 2011 z režiserjem Jafarjem Panahijem sicer obsodili na pet let zapora in 20-letno prepoved snemanja filmov, ker naj bi filmska ustvarjalca s svojimi deli delovala protirežimsko. Sedaj je Rasulof pogojno na prostosti, v Nemčijo pa naj bi sicer pred zaplembo potnega lista redno potoval, poroča britanski časnik The Guardian.

"Zelo smo zaskrbljeni zanj," je dejala direktorica festivala Andrea Kuhn. "Menimo, da je popolnoma nesprejemljivo, da mu oblasti ne pustijo zapustiti države. Gre za resno kršitev svobode izražanja in osnovnih človekovih pravic. Prosimo, da mu nemudoma vrnejo dokumente," je dodala.

Rasulof, ki je v Cannesu za film Rokopisi ne gorijo prejel nagrado FIPRESCI, bi se sicer moral udeležiti tudi filmskih festivalov v Hamburgu in Stockholmu. Tudi direktor stockholmskega festivala Git Scheynius je izrazil ogorčenje nad delovanjem iranskih oblasti in odvzem Rasulofovih dokumentov označil za kršitev človekovih pravic.