Svet 6.10.2013 5:30

V Zürichu grafične mojstrovine Edvarda Muncha

Zürich, 6. oktobra - V razstavišču Kunsthaus v Zürichu so se odločili 150. obletnico rojstva norveškega slikarja Edvarda Muncha proslaviti z razstavo umetnikovih grafik. Do 12. januarja prihodnje leto je v omenjenem razstavišču na ogled 150 grafik, ki so jih za to priložnost posodili zasebni zbiratelji, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Ob grafikah so na razstavi predstavljene umetnikova slike iz zbirke razstavišča, ki se sicer lahko pohvali z najobsežnejšo zbirko Munchovih del izven Norveške.

Munch je bil v svojih grafikah pogosto še bolj oster, kot v svojih slikah. V njih mu je uspelo še posebej močno zgostiti osrednje teme v njegovem ustvarjanju - ljubezen, bolečino, smrt, strast, osamljenost in žalost, je mogoče prebrati na spletni strani razstavišča.

Na razstavi je denimo mogoče videti motive, kot so vampir, Marija, deklica na mostu in avtoportret, mnoge v več odtisih, preko katerih je mogoče opazovati umetnikov način dela ter njegovo eksperimentiranje s tiskarskimi tehnikami.

Edvard Munch (1863-1944) je leta 1879 začel s študijem arhitekture v Oslu, od leta 1881 je študiral akt pri kiparju Middelthunu. Z državno štipendijo je od leta 1889 bival v Parizu, pozneje je bil krajši čas v Nici. Od leta 1892 je kot svobodni umetnik ustvarjal v Berlinu, kasneje, po živčnem zlomu, se je vrnil na Norveško.

Munch je bil eden od glavnih znanilcev ekspresionizma. Pod vplivom travm iz otroštva, postimpresionistov, simbolistov in vzdušja fin de siecla je razvil zelo oseben, dramatičen slikarski svet samote, melanholije, bolesti, erotike, trpljenja in vizionarske fantastike.