Svet 7.10.2013 8:00

Retrospektiva slovenskega filma na pot po Južni Ameriki

Buenos Aires, 7. oktobra - V Buenos Airesu se bo s filmom Sladke sanje drevi začela prva retrospektiva slovenskega filma v Argentini, do konca leta pa bo obiskala še Peru, Čile in Urugvaj, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). V gledališču San Martin bodo tako predvajali tri filme iz slovenske filmske zgodovine in pet sodobnih slovenskih filmov.

V program retrospektive, ki so ga pripravili v Fundaciji argentinske kinoteke v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom in SFC, so uvrstili starejše filme Peščeni grad (1962) Boštjana Hladnika, Na papirnatih avionih (1967) Matjaža Klopčiča ter Na svidenje v naslednji vojni (1980) Živojina Pavlovića.

Sodobno slovensko kinematografijo pa bodo poleg Sladkih sanj (2001) Saša Podgorška zastopali še V leru (1999) Janeza Burgerja, Kruh in mleko (2001) Jana Cvitkoviča, Odgrobadogroba (2005) Jana Cvitkoviča ter Slovenka (2009) Damjana Kozoleta.

Tudi v Santiagu de Chile v Čilu in Montevideu v Urugvaju bosta slovenske filme gostili nacionalni kinoteki, v Peruju pa bodo slovensko kinematografijo predstavili v sklopu 25. Festivala Evropskega filma v Limi.