Svet 7.10.2013 6:00

V Veliki Britaniji pripravljajo sodobne interpretacije del Jane Austen

London, 7. oktobra - Škotski pisatelj Alexander McCall Smith je zadnji v nizu pisateljev, ki so se pridružili britanskemu literarnemu projektu sodobnih interpretacij del Jane Austen. Smith bo za sodobno občinstvo priredil roman Austenove Emma, njegova interpretacija britanske klasike pa naj bi izšla jeseni prihodnje leto, ob 199. obletnici izida izvirnika.

Projekt sodobnih interpretacij del Austenove poteka pod okriljem založniške hiše Harper Collins. Ponudil bo šest priredb romanov britanske književnice - poleg Emme še Prevzetnost in pristranost, Razsodnost in rahločutnost, Northangerska opatija, Mansfield Park in Prepričevanje.

Roman Emma, ki je bil prvič objavljen leta 1815, tematizira življenje mlade Emme Woodhouse ter ponuja vpogled v običaje in družbeni položaj britanskih žensk ob izteku 18. stoletja.

"Pisanje moje interpretacije Emme je privilegij in hkrati resničen izziv. Emma ni le eden najboljših romanov v angleškem jeziku, temveč tudi ena najzanimivejših knjig Austenove," je dejal Smith.

Pri projektu poleg Smitha sodelujeta tudi britanska pisateljica Joanna Trollope, katere interpretacija dela Razsodnost in rahločutnost naj bi izšla še ta mesec, in škotska avtorica Val McDermid, ki svojo interpretacijo dela Northangerska opatija pripravlja za prihodnje leto.

Smithu, Trollopovi in McDermidovi se je pri projektu pridružil še ameriški avtor Curtis Sittenfeld, ki za leto 2015 napoveduje izid priredbe dela Prevzetnost in pristranost. Imeni še dveh sodelujočih avtorjev bodo pri založniški hiši Harper Collins razkrili do konca leta, piše britanski BBC.