Slovenija 7.10.2013 10:24

Najboljši film 4. FEMF Ulica v Palermu Emme Dante

Piran, 7. oktobra - Na 4. festivalu evropskega in mediteranskega filma (FEMF) v Piranu, ki se sklenil v nedeljo, je nagrado za najboljši film pobral film Ulica v Palermu italijanske režiserke Emme Dante. Kot je zapisala žirija v sestavi Lenka Kny, Zlatko Vidacković in Valentin Perko, film odlično prikaže težave, ki jih povzročajo meje med posameznimi narodi.

Na festivalu so podelili še nagrade za najboljšo režijo, najboljšo fotografijo, najboljši dosežek na področju dokumentaristike ter nagrado za avtorski prispevek.

Kot so sporočili organizatorji, je nagrado za režijo odnesel italijanski režiser Michele Placido za film Ostrostrelec, saj po prepričanju žirije s svojo prepričljivo režijo prikliče v spomin najboljše filme kriminalnega žanra, ki so občinstvo navduševali nekoč.

Nagrado Vilka Filača za najboljšega direktorja fotografije je prejel Milan Spasić, ki je žirijo prepričal s fotografijo v filmu Ko se zdani. Kot je zapisano v obrazložitvi, se je kamera približala režiji do zadnje podrobnosti: "Film podpira režiserjevo zamisel tako po dramaturški kot slikovni plati, kar je po mnenju žirije tudi osnovno poslanstvo fotografije v filmu, da režiser in snemalec enako mislita, dihata in živita."

Nagrado za poseben dosežek na področju filmske dokumentaristike so podelili avtorski ekipi filma Jan Plestenjak: Priznam režiserja Bojana Dovrtela. Nagrado za avtorski prispevek k razvoju evropske kinematografije pa je prejel Goran Paskaljević, režiser filma Ko se zdani.

Na festivalu, ki ga pripravljajo Zavod FEMF, Občina Piran in Avditorij Portorož, so v glavnem tekmovalnem programu prikazali 11 filmov. Festival je sicer ponudil še fokus na sodobni švedski film, otroške filme, delavnice za otroke in mlade ter posebne projekcije s poudarkom na novih slovenskih filmih in koprodukciji.