Slovenija 9.10.2013 4:00

V Ljubljani se začenja Globokarju posvečeni festival Slowind

Ljubljana, 9. oktobra - S koncertom, na katerem bosta med drugim v izvedbi nemškega ansambla Unitedberlin zazveneli tudi skladbi Vinka Globokarja Ječa in Prodajanje vetra, se bo drevi v Slovenski filharmoniji začel 15. festival Slowind. Do 15. oktobra bo festival, posvečen Globokarju, ponudil koncerte več kot 200 domačih in tujih glasbenikov.

Ideja za festival, posvečen Globokarju, ki letos praznuje 79 let, je nastala že pred tremi leti. Festival so naslovili po skladateljevi skladbi Prodajanje vetra. Poleg omenjenih del bo slovensko premiero doživelo še devet Globokarjevih skladb.

V sklopu Slowinda se bo po uvodnem koncertnem večeru zvrstilo še pet festivalskih koncertov. Vsak bo ponudil vsaj eno Globokarjevo skladbo, nekateri pa bodo v celoti posvečeni njegovi glasbi.

Drugi koncert bo v petek izvedel Orkester Slovenske filharmonije, pozneje pa bo nastopil še Slovenski tolkalni projekt. Med tujimi orkestri bodo poleg berlinske skupine Ensemble Unitedberlin gostili še francoski sestav Enseble Aleph, nizozemski ansambel Ensemble S in Dekliški zbor Hannover.

Med vrhunci festivala organizatorji napovedujejo koncert prihodnji ponedeljek, 14. oktobra, z naslovom Idol, ki ga bo uvedlo Globokarjevo delo Obsežni tribadabum na fantomski ritem. Skladbo je Globokar napisal za tolkalni trio in večjo skupino tolkalcev. Večer bo sklenil koncert dekliškega zbora iz Hannovra, ki ga sestavlja 80 članic.

V sklopu festivala bo mogoče prisluhniti tudi zadnji Globokarjevi skladbi z naslovom Kalejdoskop v megli, napisani za 16 glasbenikov, ki bo prav tako doživela slovensko premiero.