Svet 9.10.2013 4:00

V Frankfurtu bo danes za javnost vrata odprl knjižni sejem

Frankfurt, 9. oktobra - V Frankfurtu bo danes za javnost vrata odprl 65. knjižni sejem. Na njem se predstavlja 7100 razstavljavcev iz več kot 100 držav, kar je nekoliko manj kot lani. Častna gostja je Brazilija, ki se v Frankfurtu predstavlja pod motom Dežela, polna glasov. Za slovensko predstavitev je poskrbela Javna agencija za knjigo RS.

Ljubljana, Cankarjev dom. Knjižni sejem. Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Knjižni sejem.
Foto: Stanko Gruden/STA

Na letošnjem sejmu bo sicer pozornost posvečena predvsem strukturnim spremembam v branži. Ena od osrednjih tem je samozaložništvo, veliko pozornosti pa bo namenjene tudi digitalizaciji in e-knjigam, knjižnemu oblikovanju ter startup podjetjem v knjižni branži.

Brazilija bo v Nemčijo pripeljala okoli 70 avtorjev, poleg tega bodo na sejmu predstavili 260 novih izdaj, od tega bo 117 naslovov s področja beletristike. Ne bo pa v Frankfurtu najbolj poznanega brazilskega avtorja Paula Coelha. Razlog za to je njegovo nestrinjanje z izborom sodelujočih brazilskih avtorjev.

V organizaciji JAK imajo v letošnjem letu možnost predstavitve na nacionalni stojnici ponovno vse založbe, ki so v javnem interesu. Na stojnici je tako predstavljena najnovejša produkcija po izboru založnikov, avtorji, nagrajeni s kresnikom in Veronikino nagrado v obdobju 2009-2013 ter avtorji, ki so zaradi različnih dosežkov v zadnjem obdobju postavljeni v fokus. Slednji so Maja Haderlap, Nataša Kramberger, Maruša Krese, Miha Mazzini, Boris Pahor in Slavoj Žižek.

Slovenska nacionalna stojnica že četrto leto zapored gosti tudi mrežo Traduki. Na stojnici so predstavljene najnovejše knjige, ki so izšle s finančno in strokovno pomočjo mreže.

Na slavnostnem odprtju sejma v torek so nemško književno nagrado podelili Terezii Mora za roman "Das Ungeheuer" (Pošast).

Knjižni sejem v Frankfurtu se bo sklenil 13. oktobra.