Svet 8.10.2013 14:40

Umrl je francoski filmski, operni in gledališki režiser Patrice Chereau

Pariz, 8. oktobra - V 69. letu starosti je v ponedeljek za posledicami pljučnega raka v Parizu umrl francoski filmski operni in gledališki režiser Patrice Chereau. Njegova kariera se je raztezala preko štirih desetletij. Ustvaril je deset filmov, med njimi za oskarja nominirano in v Cannesu nagrajeno zgodovinsko dramo Kraljica Margot z Isabelle Adjani v glavni vlogi.

"Bil je izjemno vitalen do konca," je dejala sodirektorica agencije Artmedia, ki je zastopala režiserja, Elisabeth Tanner, ko je potrdila novico o njegovi smrti.

Chereau je mednarodno javnost nase opozoril leta 1976, ko je v Bayreuthu režiral postavitev kultne Wagnerjeve tetralogije Nibelunški prstan. Dogajanje produkcije, ki so jo uprizarjali med letoma 1976 in 1980, je namesto v mitološko pokrajino postavil v industrijsko dobo.

Stoječih ovacij pa je bila deležna tudi njegova postavitev Elektre Richarda Starussa julija na glasbenem festivalu v mestu Aix-en-Provencce, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je ob Chereaujevi smrti dejal francoski predsednik Francois Hollande, kulturniški svet žaluje, Francija pa je z njegovo smrtjo izgubila umetnika, ki ji je bil v ponos po vsem svetu.

Chereau se je rodil leta 1944 v vasici Lezigne na zahodu Francije, odrasel pa je v Parizu. Kot eden najbolj vsestranskih režiserjev svoje generacije je nenehno prehajal med različnimi zvrstmi performativne umetnosti, občasno se je spoprijel celo z igralstvom. "Preklapljati iz enega načina izražanja na drugega je zame nuja," je nekoč dejal.

večkrat je poudaril, da želi pripovedovati velike zgodbe ali grozljive pravljice, predvsem pa pokazati skrite povezave med umetnostjo in najbolj intimnimi čustvi. V filmu Intimnost, ekranizaciji romana Hanifa Kureishija, se je denimo odločil za zelo eksplicitne erotične prizore, preko katerih je povedal zgodbo o seksualni obsedenosti. Film, ki je povzročil precej razburjenja, je leta 2001 na Berlinalu pobral zlatega medveda za najboljši film.