Slovenija 8.10.2013 14:55

Zgodovinski arhiv Celje predstavlja primere črne kronike iz preteklosti

Celje, 8. oktobra - Zgodovinski arhiv Celje bo drevi odprl razstavo, na kateri bodo predstavili okoli 20 primerov črne kronike. Večina primerov je iz obdobja med obema svetovnima vojnama. Primeri kažejo raznovrstnost gradiv iz sodnih fondov, ki jih hrani arhiv, je STA povedal direktor Zgodovinskega arhiva Celje Borut Batagelj.

Naslov razstave je Za poljubčke je dobil vse in je vzet iz enega od obravnavanih primerov tatvin. Ostali primeri obravnavajo umore, detomore, ilegalno opravljanje splavov, pedofilijo, prometne nesreče in drugo. Primeri segajo v obdobje od začetka 20. stoletja do obdobja po drugi svetovni vojni, pri čemer jih je največ iz časa med obema svetovnima vojnama, je povedal Batagelj.

Razstava je del prizadevanj arhiva, da se odpre navzven in tudi na ta način predstavi svoje delo. Hkrati želijo z razstavo približati obravnavo črne kronike v preteklosti ter tudi, kot pravi Batagelj, predstaviti, kako je bilo denimo sodno gradivo v preteklosti bolj prijazno bralcem kot danes.

Avtorica razstave je arhivska svetovalka Metka Bukošek. Kot navajajo na spletni strani Zgodovinskega arhiva Celje, poteka ogled razstave na lastno odgovornost, saj lahko nekateri predstavljeni primeri obiskovalca precej presunejo. Razstava, ki z ene strani poskuša odbrati raznolike, tudi šokantne primere iz preteklosti, se po eni strani odziva in zrcali sodobno stanje družbe, po drugi pa bi sodobnikom hkrati rada predvsem odprla oči in glavo, je navedeno na spletni strani arhiva.

Tragedije danes niso nič večje, kot so bile nekoč, navkljub temu da bi jim mediji danes z dramatičnim poročanjem radi vdahnili epohalne in ekskluzivne razsežnosti. Prav nasprotno temu so nekoč rubrike črne kronike pričenjale polniti časopisne stolpce zadnjih strani zato, da bi bile usmerjene v preventivo, poskušale so vzgajati, opozarjati, karati, poučevati sodobnike, da bi se iz zgodb česa naučili, menijo v arhivu.

Razstava, ki jo bodo odprli ob 19. uri, je nastala ob podpori ministrstva za kulturo, Mestne občine Celje in Zavarovalnice Triglav.