Svet 9.10.2013 9:53

Einspielerjeva nagrada letos pisatelju Petru Handkeju

Celovec, 9. oktobra - Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) sta letošnjo Einspielerjevo nagrado namenila pisatelju Petru Handkeju. Nagrado bo prejel za zavzemanje za slovensko literaturo in njen ugled na Koroškem ter za angažma na področju uveljavljanja pravic slovenske narodne skupnosti na Koroškem.

Peter Handke se je rodil leta 1942 v Grebinju na Koroškem. Od konca vojne do leta 1948 je živel v berlinskem vzhodnem sektorju. V Gradcu je študiral pravo in študij prekinil, ko so v objavo sprejeli rokopis njegovega prvega romana Sršeni. Konec 60. let je zaslovel s formalističnimi gledališkimi igrami, v katerih je kritično reflektiral uporabo jezikovnih klišejev in prevladujoče dramaturške in vedenjske zakonitosti. Pomembna so njegova prozna dela, v katerih kritizira proletarsko malomeščansko okolje. Lani je bil v Avstriji zaradi besedila Še vedno vihar razglašen za dramatika leta.

Handke je avtor, ki izrazito razdvaja javnost. Medtem ko mu ena stran nikoli ne bo oprostila zanimanja za Slobodana Miloševića, ga druga vidi kot literarnega genija, ki na svet gleda bolj kompleksno kot večina.

Nagrado bodo Handkeju izročili v sredo, 6. novembra, v Tischlerjevi dvorani Slomškovega doma v Celovcu, so sporočili iz Narodnega sveta koroških Slovencev.

Einspielerjevo nagrado podeljujeta Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev od leta 1988 tistim, ki jih odlikujejo prizadevanja za uveljavitev slovenske narodnostne skupnosti v avstrijski in širši družbi.

Nagrada je poimenovana po slovenskem duhovniku, politiku, publicistu in profesorju Andreju Einspielerju.

Lani je nagrado prejel Alois Schwarz, med prejemniki pa so bili med drugim bivši predsednik Rudolf Kirchschlaeger, avstrijska ministrica za šolstvo in kulturo Hilda Hawlicek, zgodovinar Anton Pelinka, škof Egon Kapellari, bivši generalni direktor ORF Gerhard Weis, bivši koroški deželni glavar Gerhard Draxler in južnotirolski deželni glavar Luis Durnwalder.