Svet 9.10.2013 10:14

Ponovno bodo odprli najstarejši kino na svetu

Marseille, 9. oktobra - V francoskem mestecu La Ciotat bodo po skoraj 20 letih in obsežni prenovi danes ponovno odprli najstarejši kinematograf na svetu. V njem sta pionirja filmske umetnosti, brata Lumiere, leta 1899 začela predvajati svoje filme, med drugim slavni Prihod vlaka na postajo, ki sta ga leta 1895 posnela prav v La Ciotatu.

Ponovnega odprtja kinematografa Eden, ki so ga zaprli leta 1995, naj bi se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP med drugim udeležili tudi Juliette Binoche, Nathalie Baye in Roman Polanski, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eden bo deloval kot običajen kinematograf, v njem pa si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi razstavo o zgodovini in začetkih filma. Stavbo so prenovili med pripravami na projekt Evropske prestolnice kulture v bližnjem Marseillu.

V okviru šest milijonov evrov vredne prenove so uredili tudi instalacijo, v sklopu katere bodo ponoči na fasado projecirali vlak v spomin na 50-sekundni film.

Porajajo se dvomi, ali bo lahko kino s 166 sedeži deloval samostojno, zato nekateri predlagajo, da bi naredili večji projekt, v sklopu katerega bi ponujali izobraževalne sprehode za šolske otroke, predvajali stare filme in gostili filmske festivale.

Kinematograf je deloval tudi kot gledališče, v njem so v zgodnjih letih kariere nastopili igralci, kot sta Yves Montand in Fernandel. V 80. letih minulega stoletja so se začele težave, roparji so namreč ubili tedanjega lastnika, kar je ljubitelje filma odvrnilo od obiskovanja kina.

Do leta 1995, ko so ga popolnoma zaprli, so v kinu gostili le še tedenski filmski festival zgodnjega francoskega filma.

Brata Auguste in Louis, ki sta v kinu prve filme 250 gledalcem predvajala 21. marca 1899, sta svoje delo pred tem že prikazala na drugih lokacijah in v drugih kinematografih, ki pa ne obratujejo več.