Svet 10.10.2013 0:30

Danes bo znan Nobelov nagrajenec za literaturo

Stockholm, 10. oktobra - V Stockholmu bodo danes razkrili ime letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za literaturo. Med najverjetnejšimi dobitniki nagrade prednjači Haruki Murakami, poleg njega pa se v krogih poznavalcev pogosto omenja še Alice Munro, Joyce Carol Oates, Svetlano Aleksijevič, Assio Djebar, Ko Una, Adonisa, Philipa Rotha in Ismaila Kadareja.

Vendarle pa Murakamiju nagrada ni zagotovljena, saj Kraljeva švedska akademija po besedah novinarja in založnika Svanteja Weylerja "rada preseneti in deluje rahlo iracionalno".

Weyler ob tem po pisanju francoske tiskovne agencije AFP pravi, da ima po lanskem letu, ko je izbrala kitajskega literata Mo Yana, kar je zaradi njegovih vezi s kitajskimi oblastmi razburilo javnost, akademija letos dve možnosti - da izbere avtorja, ki je popolnoma apolitičen, ali pa avtorja, ki se ukvarja s politiko, a ne na način, ki ne bi bil všeč Zahodu. Po njegovem mnenju bi bila najprimernejša kandidatka tako Aleksijevičeva.

Poleg tega marsikdo verjame, da bo letošnja nagrajenka ženska, saj je Nobelovo nagrado doslej prejelo zgolj 12 avtoric, med njimi pa je tudi najstarejša dobitnica prestižne nagrade - Doris Lessing. Lavreatka je postala leta 2007, ko ji je bilo 88 let. Najmlajši lavreat je bil Rudyard Kipling, ki je nagrado leta 1907 prejel v starosti 42 let.

Z največ dobitniki Nobelove nagrade za literaturo, kar 15 doslej, se lahko pohvali Francija. Velika Britanija in Združene države Amerike beležijo 11 literarnih nobelovcev.

Švedska akademija Nobelovo nagrado za književnost podeljuje od leta 1901. Doslej so jo podelili 105-krat, prejelo pa jo je 109 avtorjev, saj sta si nagrado štirikrat delila dva pisatelja. Odklonila sta jo Boris Pasternak leta 1958 in Jean Paul Sartre leta 1964.

Nobelovo nagrado za književnost bodo dobitniku izročili 10. decembra v Stockholmu. Letos je nagrada vredna osem milijonov švedskih kron (925.000 evrov).