Svet 10.10.2013 10:08

Danes mineva 200 let od Verdijevega rojstva

Ljubljana, 10. oktobra - Na današnji dan se je pred 200 leti rodil italijanski glasbeni velikan Giuseppe Verdi (1813-1901). Verdi velja za najpomembnejšega italijanskega opernega skladatelja in enega glavnih predstavnikov romantične opere. Opero je povzdignil v veliko glasbeno dramo, polno napetosti, v kateri ima petje osrednji pomen.

Verdi se je rodil v kraju Le Roncole (zdaj Roncole Verdi) blizu Busseta. Osnovno glasbeno izobrazbo si je pridobil v Bussetu, od leta 1832 pa se je šolal v Milanu pri Vincenzu Lavigni. Uveljavil se je z opero Nabucco (1842), delom, v katerem je izražena želja Italijanov po svobodi in zedinjenju. Kot velik domoljub je tudi sam podpiral gibanje za združeno Italijo.

Verdi je bil umetnik neizčrpne ustvarjalne domišljije, zanosne, spevne melodike in glasbene karakterizacije ter izvrsten poznavalec glasu kot izraznega sredstva. Njegove opere so danes jedro repertoarja vseh opernih hiš po svetu. Najpomembnejše so opere Ernani, Macbeth, Luisa Miller, Rigoletto, Trubadur, Traviata, Siciljanske večernice, Simon Boccanegra, Ples v maskah, Moč usode, Don Carlo, Aida, Otello in Falstaff.

Umetniško zrelost je Verdi dosegel z opero Rigoletto. Opera po svoji dramski pretresljivosti in enovitosti prekaša druga dela iz Verdijevega srednjega ustvarjalnega obdobja. S to opero se je v njegovi zbirki del tudi začelo obdobje, v katerem skladateljeva dela označujeta večja muzikalna doslednost in močnejši individualni značaj v primerjavi s katerokoli opero njegovih italijanskih predhodnikov.

Rigoletto in Traviata sta trenutno na repertoarju tako ljubljanske operno-baletne hiše, kjer je sočasno na na programu še opera Nabucco, kot tudi SNG Maribor. V slednji za konec novembra napovedujejo še premierno Verdijeve Aide.