Slovenija 10.10.2013 10:07

V SEM ob 90. obletnici razstava o pomenih vrat

Ljubljana, 10. oktobra - V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) bodo danes ob 19. uri odprli osrednjo razstavo ob 90. obletnici muzeja Vrata - Prostorski in simbolni prehodi življenja. Razstavo, ki prikazuje vrata od najstarejših do najsodobnejših primerkov, bo odprl minister za kulturo Uroš Grilc, so sporočili iz SEM.

Po besedah avtorice razstave, muzejske svetovalke SEM Polone Sketelj, so vrata simbolni prehod med prostori, svetovi, stanji, med življenjem in smrtjo, med znanim in neznanim, svetlobo in temo, bogastvom in revščino, med vsakdanjim in skrivnostnim in (ali) svetim.

Obiskovalci si bodo lahko v SEM ogledali vrata, ključe, med drugim najstarejši ključ, najden v Sloveniji, in ključavnice, z njihovo pomočjo pa tudi številne zgodbe o ljudeh, ki so jih izdelali, o tistih, ki so z njimi živeli, o vzponih in padcih družin, o razvoju domov ter o poimenovanju zasebnosti, so še zapisali v muzeju.

Poleg tega so v sklopu razstave na ogled številni interaktivni elementi, s pomočjo katerih se bodo obiskovalci lahko seznanili s postopki obnavljanja in muzejskega restavriranja vrat. Simboliko vrat pa bodo predstavili še z umetniškimi deli priznanih slovenskih umetnikov.