Svet 11.10.2013 5:00

Pred 50 leti je umrl Jean Cocteau

Pariz, 11. oktobra - V mestecu Milly-la-Foret v Franciji je pred 50 leti umrl pesnik, pisatelj, slikar, filmski igralec in režiser Jean Cocteau. Svojo vsestransko umetniško osebnost je oblikoval po prvi svetovni vojni, ko je spremljal in podpiral avantgardistične smeri v slikarstvu in književnosti.

Umetnik, rojen 5. julija 1889, je z 19 leti objavil prvo pesniško zbirko Aladinova svetilka. Filmu se je posvetil po letu 1940, v zadnjem obdobju svojega življenja pa se je ukvarjal s slikanjem fresk, je zapisano v Velikem svetovnem biografskem leksikonu. Od leta 1955 je bil tudi član Francoske akademije.

Med Cocteaujeva pomembnejša dela sodijo romani Velika zabloda, Nastopač Tomaž in Strašni otroci, drami Orfej in Peklenski stroj ter filmi Pesnikova kri, Lepotica in zver, Orfej in Orfejev testament. V slovenščino sta poleg Peklenskega stroja prevedeni še drami Šola za vdove in Človeški glas, na Radiu Slovenija pa so leta 1991 odigrali tudi njegovo radijsko igro Mladoporočenca z Eifflovega stolpa.