Svet 11.10.2013 6:00

Baconov triptih Tri študije Luciana Freuda prihodnji mesec na dražbo

New York, 11. oktobra - V New Yorku bodo prihodnji mesec na dražbo dali sliko Francisa Bacona, na kateri je upodobil prijatelja in umetnika Luciana Freuda. Kot poroča britanski BBC, pričakujejo, da bodo triptih Tri študije Luciana Freuda (1969), eno Baconovih največjih mojstrovin, prodali za najmanj 85 milijonov ameriških dolarjev (skoraj 63 milijonov evrov).

Manjšo različico slike, ki jo je Bacon ustvaril leta 1965, so na dražbi leta 2011 namreč prodali za 23 milijonov britanskih funtov (okoli 27 milijonov evrov), medtem ko je bila pričakovana cena med sedmimi in devetimi milijoni funtov (8,25 in 9,6 milijona evrov).

Francis Outred, ki vodi oddelek povojne in sodobne umetnosti v evropski izpostavi avkcijske hiše Christie's, meni, da je triptih Tri študije Luciana Freuda "resnična mojstrovina in ena najboljših slik, ki se bo v tej generaciji prodala na dražbi".

"Vsekakor je ikona umetnosti 20. stoletja, Bacon pa jo je v spominu ohranil kot eno svojih najljubših," je dodal.

Sliko bodo pred dražbo v Christie's na ogled prvič postavili v Veliki Britaniji in sicer med 13. in 18. oktobrom v sklopu tedna Frieze Art. "Delo je izjemnega mednarodnega pomena in je hkrati dialog med dvema britanskima mojstroma," je pojasnil Outred.

Bacon in Freud sta se srečala leta 1945, do ohladitve odnosa v 70. letih minulega stoletja pa sta nekajkrat drug drugega tudi upodobila.