Slovenija 11.10.2013 7:00

V delno prenovljeni Mali drami premiera Evripidove Alkestide

Ljubljana, 11. oktobra - SNG Drama Ljubljana bo kot prvo v letošnji sezoni v delno prenovljeni Mali Drami drevi uprizorila Evripidovo Alkestido v režiji Borisa Liješevića. Četverica igralcev - Uroš Fürst, Iva Babić, Marko Okorn in Matija Rozman - bo na odru, ki je bil deležen prve faze obnove, uprizorila Evripidovo tragedijo o ženi, ki umre namesto moža.

Zgodba predstave se vrti okrog Alkestide, ki se žrtvuje in umre namesto moža, a jo po tem polbog Herakles vrne v življenje. Tako imenovana tragedija s srečnim koncem je prežeta z ironijo in črnim humorjem. Kljub mitski osnovi zveni presenetljivo sodobno, zlasti v pretanjenem razkrivanju človeških strahov in šibkosti, razlik med spoloma in konfliktov med generacijami, ki se od antičnih časov do danes niso prav dosti spremenili, so ob predstavi zapisali v ljubljanski Drami.

Za prevod besedila je poskrbela Jera Ivanc, dramaturginja je Darja Dominkuš, scenograf Branko Hojnik, kostumografa Leo Kulaš in Ljubica Čehovin Suna, avtor glasbe pa Aleksandar Kostić.

Kot so za STA sporočili iz ljubljanske Drame, so v dvorani v prvi fazi izvedli le nujna investicijsko-vzdrževalna dela in jo opremili z novimi dvoranskimi sedeži. Tako ima dvorana po novem 100 sedežev; pred tem jih je imela 92.

Odpravili so tudi pomanjkljivosti, zaradi katerih je bila Mala drama zaprta. S tem so zagotovljeni varnejši pogoji. V sklopu teh del so bile urejene evakuacijske poti, ločene sanitarije za obiskovalce ter prostornejši prostor za druženje. Obiskovalce čaka tudi nov vhod v Malo dramo ter novo dvigalo.

Obnovo so sicer že na začetku razdelili v dve fazi zaradi več razlogov, med drugim zaradi omejenih finančnih sredstev, ki ne bi zadoščala za celotno prenovo v eni fazi, ter časovnih okvirov v sklopu gledališke sezone 2013/14.

Glavna pridobitev druge faze pa bo t.i. nadvišana dvorana, ki jo bodo izvedli s soglasjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Zaenkrat še nimajo zagotovljenih potrebnih sredstev, ker odločbe o financiranju z ministrstva za kulturo za leto 2014 še niso prejeli. Pričakujejo, da bo ministrstvo sredstva zagotovilo, saj gre za celovito prenovo objekta ljubljanske Drame, ki je vključena v predlog Resolucije o nacionalnem programu za kulturo za obdobje 2014 - 2017.