Svet 11.10.2013 12:54

Razstava slovenskega oblikovanja Silent Revolutions tokrat v Moskvi

Moskva, 11. oktobra - Razstava sodobnega slovenskega oblikovanja Silent Revolutions bo po več mednarodnih predstavitvah od danes na ogled še v Moskvi. Postavitev z izborom oblikovalskih projektov iz zadnjih dveh desetletij bo do 17. oktobra gostovala na moskovskem tednu oblikovanja. Razstavo bo obiskal tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec.

Razstava, ki poudarja specifičnost, vitalnost in heterogenost sodobnega oblikovanja v Sloveniji, je za moskovsko predstavitev razširjena z desetimi novimi izdelki in obogatena s predavanjem svetovno poznanega oblikovalca Philippa Starcka, ki je s slovenskim podjetjem Riko razvil prefabricirane in tehnološko dovršene hiše P. A. T. H, so sporočili iz ministrstva za zunanje zadeve.

Razstava ilustrira pomembne, velikokrat prelomne trenutke v zgodbi slovenskega oblikovanja, saj se ne osredotoča samo na odličnost posameznih izdelkov, temveč tudi na njihov položaj v širšem kontekstu slovenskega oblikovanja. Izpostavljeni so tako industrijski izdelki velikih podjetij z lastnimi blagovnimi znamkami kot objekti, ki nastajajo v omejenih serijah v rokah samih oblikovalcev.

Na razstavi so s svojimi izdelki zastopani Igor Akrapovič, Asobi, Bevk Perović arhitekti, Lara Bohinc, Ivo Boscarol, Gigodesign, Gorenje Design Studio, Jernej in Japec Jakopin, Leonora Jakovljević, Kabinet 01, Toni Kancilja, Rok Kuhar in Katjuša Kranjc, Franc Kuzma, Studio Miklavc, Rok Oblak, Oloop, Tanja Pak, Marko Pavlinec, Janez Suhadolc, Arne Vehovar, Nika Zupanc, Peter Florjančič, Niko Kralj, Saša J. Mächtig, Davorin Savnik in Marko Turk.

Predstavitev v Moskvi je že sedma v nizu mednarodnih predstavitev slovenskega oblikovanja in podjetij, ki v svojo proizvodnjo vključujejo oblikovanje kot pomemben element razvoja in konkurenčne prednosti. Razstava je bila v sklopu EPK na ogled v Umetnostni galeriji Maribor, v tujini pa je gostovala v Londonu, Eindhovnu, Milanu, Beogradu, Helsinkih in na Dunaju.

Predstavitev razstave je rezultat sodelovanja Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, ministrstev za kulturo, zunanje zadeve ter za gospodarski razvoj in tehnologijo, Spirit Slovenija in Urada vlade RS za komuniciranje.