Slovenija 14.10.2013 10:19

Tauferjeva izjava sprožila buren odziv med pesnicami in pesniki

z izjavo Vena Tauferja

Ljubljana, 14. oktobra - Skupina avtoric in avtorjev je izrazila protest proti izjavi predsednika Društva slovenskih pisateljev (DSP) Vena Tauferja ob razglasitvi nominirancev za Jenkovo nagrado 2013, da je letošnja bera izjemno pestra, saj sta med petimi nominiranci tudi dve avtorici. Kot so zapisali, je iz izjave razvidno, da je slovenska poezija še vedno domena moških.

Ljubljana. Predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Veno Taufer. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Veno Taufer.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Pesnice na Slovenskem se kot izjemna redkost v 21. stoletju lahko približajo celo številu dve v izboru žirije za nagrado, še poudarjajo in dodajajo, da pomembne nagrade redko pristanejo v njihovih rokah, lahko pa jih opazujejo iz kroga nominirancev, ki ga kdaj pestro obarvajo tudi s svojim spolom, dodajajo v odprtem pismu.

Tauferjeva izjava je po mnenju podpisnikov javni govor. Če ga je v imenu žirije za nagrado podal kot član žirije, je za izjavo odgovorna žirija. Če je izjava osebno mnenje predsednika DSP, društva, ki bi moralo enakopravno zastopati pravice vseh njegovih članic in članov, potem naj opravičilo poda Veno Taufer, Društvo slovenskih pisateljev pa naj razmisli o neprimernosti takšnih in podobnih diskvalifikacij.

Podpisniki menijo še, da simbolno nasilje dominantnega diskurza literate postavlja na nivo, ko se vedno znova postavljajo vprašanja, ki bi morala biti vprašanja nekega preteklega sveta.

"Ne pristajamo več na pozicijo dobrohotnega ali celo gospodovalnega dialoga s strani žirij, krovnega društva in vseh drugih akterjev, ki nadaljujejo v tej maniri in se ob tem še globlje spotikajo. Smo proti dvoumnosti govora, ki pod krinko enakopravnosti avtoric in avtorjev ohranja diskriminatoren odnos do avtoric," poudarjajo podpisniki.

Poleg tega Lucija Stupica Enbohm, Barbara Korun, Peter Semolič, Maja Vidmar, Katja Gorečan, Katja Perat, Anja Golob, Stanka Hrastelj, Brane Mozetič, Alenka Jovanovski, Ana Svetel, Tatjana Jamnik, Nataša Sukič, Gašper Malej, Taja Kramberger, Iztok Osojnik in Kaja Teržan zahtevajo politiko enakopravnosti in enakosti.

Taufer je ob tem za STA dejal, da pisma ne želi komentirati in "naj se s tem ukvarjajo kar podpisniki sami".