Slovenija 15.10.2013 6:00

V Škucu Irwini izpred 30 let

Ljubljana, 15. oktobra - V Galeriji Škuc bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo skupine Irwin Back to the USA. "Gre za prvo razstavo skupine Irwin, ki je bila v galeriji Škuc postavljena leta 1984. Letos beležimo 30. leto delovanja skupine in odločili smo se, da z rekonstrukcijo razstave obeležimo obletnico," je za STA dejal Tevž Logar iz Škuca.

Ljubljana. Galerija Škuc. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Galerija Škuc.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

"Poskušamo pokazati tudi na to, da je bila razstava Back to the USA leta 1984 eden izmed prvih 'reenactmentov', ki so se zgodili v zgodovini umetnosti. To je še posebej aktualno v sedanjem obdobju, ko se dnevno govori o ponovnih uprizoritvah razstav ali performansov," je dejal kustos Logar.

"Želimo pokazati, da je ta fenomen aktualen in da se je zgodil v slovenskem prostoru. To želimo izpostaviti kot eno izmed pomembnih točk na premici zgodovine umetnosti," je dodal.

Kot so zapisali v Škucu, so se za ponovno postavitev odločili, ker je o razstavi napisanega le malo, predvsem pa, ker gre za zgodnji primer "reenactmenta", termina, ki se je v sodobni umetnosti uveljavil v zadnjem desetletju.

Razstava Back to the USA je bila namreč zasnovana kot podvojitev razstave predstavitve sodobne ameriške umetnosti, ki si jo bilo mogoče ogledati v več prestolnicah zahodne Evrope v letih 1983 in 1984. V Ljubljani sicer niso bila predstavljena vsa dela, saj je bil izbor avtorjev in del prilagojen velikosti galerije.

"Dela smo takrat izbrali po katalogu razstave, ki je potovala po Evropi. Po podobah, ki smo jih videli v katalogu, in po poznavanju avtorjev smo naredili interpretacije njihovih del," pa je za STA povedal Andrej Savski iz skupine Irwin.

"Na območje Jugoslavije takrat razen po katalogih in revijah ni bilo mogoče dobiti informacije o tem, kaj se dela zunaj," je še pojasnil vzgib za takratno razstavo.

Na potujoči razstavi so sodelovali umetniki, ki so jih kustosi predstavljali kot nosilce postmodernističnega pristopa, kot so Neil Jenney, Nicolas Africano, Robert Kushner, Richard Bosman in Cindy Sherman.

Razstavo si je leta 1984, ko je bila v Škucu postavljena le med 2. in 7. aprilom, ogledalo občinstvo, omejeno na obiskovalce galerije Škuc.

Tokratna postavitev ne bo vključevala vseh del, ki so jih razstavili leta 1984, saj jih je bila večina narejena za enkratno uporabo. Tako bodo na ogled postavili dobro polovico del izpred 30 let - tistih, ki so se kljub vsemu ohranila, in tistih, ki jih je mogoče mehanično reproducirati, so še zapisali v Škucu. Poleg tega pa bodo razstavili tudi arhivski material prvotne razstave.