Slovenija 15.10.2013 7:00

Z okroglo mizo začetek obeleževanja jubileja Zavoda Maska

Ljubljana, 15. oktobra - Zavod Maska bo 20. obletnico delovanja obeležil s serijo dogodkov, poimenovano Trije redi časa: 1993-2013-2023: Za nove umetniške produkcije. Uvedla jo bo okrogla miza na temo Kako naprej? danes ob 17. uri v Centru kulture Španski borci, ki ji bosta sledili prva in druga premiera plesne predstave Iztoka Kovača in Janeza Janše z naslovom Sokol.

Uvodna okrogla miza bo pospremila izid posebne številke revije Maska, naslovljene Slovenska postalternativa 1993-2013. Ta je po besedah urednice Amelie Kraigher rasla vzporedno z idejo za Tri redove časa in se osredotoča predvsem na produkcijske pogoje pred dvema desetletjema in danes.

Na okrogli mizi, ki jo bo povezovala Kraigherjeva, bodo sodelovali Lidija Radojević, Simon Kardum in Rok Vevar. Na njej bodo analizirali aktualne razmere, v katerih nastaja slovenska neodvisna produkcija. Če so leta 1993 zakonske spremembe spodbudile razmah nevladnega sektorja v kulturi in s tem odločno pripomogle k afirmaciji in razvoju eksperimentalnih, plesnih in vizualnih scenskih praks, se danes zdi, da so se pogoji, v katerih delujejo nevladne organizacije, izčrpali.

Vsi razpisi, na katerih je mogoče kandidirati za produkcijska sredstva, brez katerih preprosto ni mogoče preživeti, s svojimi normativnimi zahtevami po vidnosti in široki dostopnosti umetniških dogodkov, s spodbujanjem mreženj in povezav, vse bolj "režirajo" produkcijske pogoje in posledično vsebine programov nevladnih organizacij. Narekujejo čas, ki ga imajo umetniki na voljo za pripravo umetniških del in dogodkov, pa tudi oblike in načine produkcij.

Navkljub finančnim rezom v proračune javnega sektorja, ki sta jih sprožili gospodarska in finančna kriza po vsej Evropi, se zahteve do producentov in ustvarjalcev niso zmanjšale. Zdi se, da neoliberalna maksima "hitreje, bolje, močneje..." za njihov sektor danes velja bolj kot kdajkoli. Nevladniki v tekmi za vse težje dosegljiva javna sredstva ustvarjajo vse več: nenehno delajo, potujejo, gostujejo ... z manj sredstvi in v vse intenzivnejšem tempu. Ujetost v kolesje zahtev financerjev izčrpava ustvarjalce in jih sili v prekarizacijo, je zapisala Kraigherjeva.

Pogovor bo po njenih besedah odprl vprašanje, kako preseči začarani krog "Yes We Can" ideologije, ki se je zažrla v vse pore podpornih in produkcijskih mehanizmov, in začeti reševati problematiko na sistemski ravni.

Serija dogodkov Trije redi časa: 1993-2013-2023: Za nove umetniške produkcije se bo sklenila v soboto, 19. oktobra.