Slovenija 15.10.2013 14:21

V okviru ZDSLU odslej sekcija za video in medijsko umetnost

Ljubljana, 15. oktobra - V okviru Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) bo odslej delovala tudi sekcija za video in medijsko umetnost. Ustanovni sestanek nove sekcije bo danes ob 18. uri v Galeriji ZDSLU, kjer bodo sočasno odprli mednarodni Video Match 13. Na tem bodo predstavljena video dela slovenskih in španskih študentov.

Kot je za STA povedala kustosinja in vodja odnosov z javnostmi ZDSLU Olga Butinar Čeh, ZDSLU, ki združuje devet regionalnih društev in združuje 700 umetnikov, deluje že 114 let, zato je prišel čas, da se pomladi. Odločili so se za ustanovitev sekcije za video in medijsko umetnost, saj danes, v času novih medijev, brez nje več ne gre. Z ustanovitvijo omenjene sekcije pa želijo v svoje vrste pritegniti tudi čim več novih mladih članov, ki bodo prinesli svežega duha.

V ZDSLU si v zadnjem času prizadevajo povečati domet društva, zato se povezujejo z galerijami preko meja in odpirajo nove razstavne prostore. Poleg tega so letos v sodelovanju z Arhivom RS izpraznili kletne prostore društva, v katerih so imeli shranjeno arhivsko gradivo, ter jih sedaj spreminjajo v galerijske prostore, namenjene predstavljanju videa in novih medijev.

Na postavitvi z naslovom Video Match 13 bodo predstavljena video dela študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani v selekciji profesorja Dušana Bučarja in dela študentov Facultad de Bellas Artes de Cuenca iz Španije pod mentorstvom in v selekciji profesorja Sylvie Molina.

Kot je zapisano v vabilu na razstavo, je fokus letošnje prireditve usmerjen v dekodiranje "between the image" konteksta - prehoda med podobami, ki zahteva odgovornega avtorja in obenem samostojno presojajočega gledalca.

Glede generacijske specifičnosti bodo video interaktivna dela študentov na letošnji predstavitvi prepoznana kot želja biti-v-svetu priključen na novomedijske interaktivne komunikacijske naprave, pri predstavljenih delih pa bo mogoče prepoznati tudi izpostavljenost prenosa znanstvene paradigme v estetski in etični koncept.

V sklopu postavitve Video Match 13 je bilo v štirih zaporednih letih predstavljenih več kot 90 študentskih video del študentov katedre za video in nove medije ljubljanske ALUO ter štirih drugih evropskih akademij.