Slovenija 15.10.2013 17:29

Znani nominiranci za nagrado kritiško sito

Ljubljana, 15. oktobra - Društvo slovenskih literarnih kritikov je v ožji izbor za nagrado kritiško sito uvrstilo štiri dela slovenskih avtorjev, objavljena v minulem letu. Za nagrado so nominirana dela Gorana Vojnovića, Kristine Hočevar, Marka Sosiča in letos preminule Maruše Krese.

Za nagrado se tako potegujejo Vojnovićev roman Jugoslavija, moja dežela (Študentska založba), knjiga Hočevarjeve Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda (založba Škuc), Sosičevo delo Ki od daleč prihajaš v mojo bližino (Študentska založba) in roman Kresetove Da me je strah? (založba Goga).

Kritiki, ki so letos glasovali za knjigo leta, so Mojca Pišek, Tanja Petrič, Goran Dekleva, Aljoša Harlamov, Tina Kozin, Barbara Jurša, Peter Kolšek, Iva Kosmos, Jelka Ciglenečki, Andrej Hočevar, Maša Pfeifer, Petra Koršič, Tadej Meserko in Matej Bogataj.

Zmagovalca bodo določili v naslednjem krogu glasovanja. Nagrajencu bodo kritiško sito podelili 28. novembra v Trubarjevi hiši literature, so sporočili iz Društva slovenskih literarnih kritikov.

Nagrado je Društvo slovenskih literarnih kritikov prvič podelilo lani. Prejela jo je Katja Perat za pesniško zbirko Najboljši so padli.