Slovenija 16.10.2013 11:56

Bibliotekarji na srečanju v zagovor knjižnicam

Ljubljana, 16. oktobra - S predavanjem priznanega kanadskega teoretika Stephena Abrama se je na ministrstvu za kulturo začelo strokovno srečanje slovenskih knjižničarjev. Srečanje pod okriljem Zveze bibliotekarskih društev Slovenije se bo pod naslovom Knjižničarski izzivi nadaljevalo v Laškem med 17. in 19. oktobrom. Osrednja tema je zagovorništvo knjižnic.

Letošnjega srečanja se bo udeležilo več kot 160 knjižničarjev, ki bodo prisluhnili 39 predavateljem. Osrednja tema srečanja je namenjena zagovorništvu knjižnic, saj vse več knjižnic izginja s knjižničnega zemljevida. Še posebej to velja za specialne knjižnice in visokošolske knjižnice, ki se soočajo z velikim izzivom zagotavljanja ustreznega gradiva za njihove uporabnike, so še sporočili iz Zveze bibliotekarskih društev, krovne organizacije slovenskih knjižničarjev, ki povezuje več kot 1.300 članov.

Abrama, ki je osrednji gost letošnjega srečanja, revija Library Journal uvršča med 50 najpomembnejših strokovnjakov, ki vplivajo na prihodnost knjižnic. Slovenskim knjižničarjem bo predstavil pogled na zagovorništvo knjižnic v 21. stoletju in osvetlil uspešne prakse, ki knjižnice ohranjajo pri življenju, so sporočili iz Zveze bibliotekarskih društev Slovenije.

Na srečanju bodo med drugim gostili tudi vodilnega danskega strokovnjaka za razvoj inovativnih storitev za knjižnice Rolfa Harperja. Predstavil bo delovanje danskih knjižnic, ki uporabnikom ponujajo vse več storitev, ki temeljijo na konceptu storitveno usmerjene arhitekture in odprte kode. Na ta način so knjižnice začele uvajati nove knjižnične storitve, ki so dostopne s katerekoli e-točke, preko tabličnega računalnika ali pametnega telefona. Vzporedno nadaljujejo tudi z razvojem knjižničnega fizičnega prostora in iskanjem novih načinov za predstavitev digitalnih vsebin s pomočjo tehnologije.

V sklopu srečanja bodo v petek podelili bienalno nagrado Kalanovega sklada za izvirni strokovni ali znanstveni prispevek. Kalanov sklad deluje od leta 1984 v okviru Zveze bibliotekarskih društev Slovenije in je posvečen zaslužnemu slovenskemu knjižničarskemu delavcu in vzgojitelju Pavlu Kalanu.