Slovenija 18.10.2013 10:11

V Slovenj Gradcu na ogled tudi avtorske fotografije Lojzeta Spacala

Slovenj Gradec, 18. oktobra - V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu bodi drevi v okviru projekta štirih galerij odprli razstavo del slikarja in grafika Lojzeta Spacala. Razstava nosi naslov Matrica - grafika - slika, vanjo pa so tokrat vključili še tapiserije, mozaike, originalne osnutke za plakate in Spacalove avtorske fotografije.

Po obsežni retrospektivni razstavi ob stoletnici rojstva leta 2007 v Moderni galeriji in Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani je tokratna razstava del Lojzeta Spacala (1907-2000) posvečena predvsem zelo izvirni Spacalovi "pogruntavščini", s katero je odslužene lesorezne grafične matrice predelal v slike, so sporočili iz Koroške galerije likovnih umetnosti.

Slednja pri projektu sodeluje z Galerijo Prešernovih nagrajencev iz Kranja, ki hrani zajetno zbirko Spacalovih del, Galerijo Murska Sobota in galerijo na ljubljanskem gradu. Razstavi sta že bili na ogled v Kranju in Murski Soboti, v galeriji na ljubljanskem gradu pa jo načrtujejo prihodnje leto, je za STA dejala direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik. Vsaka izmed štirih razstav je ob skupnem katalogu posebna in drugačna, nastajajo pa ob pomoči umetnikovega vnuka Martina Spacala, ki je varuh dedove zapuščine.

Razstava v Slovenj Gradcu spada med večje, pravi Hribernikova. Ob grafikah, slikah in obdelanih matricah so vanjo vključili še tapiserije, mozaike, originalne osnutke za plakate in Spacalove avtorske fotografije, s čimer so podčrtali mojstrov značilni način lahkotnega prehajanja med različnimi likovnimi izraznimi mediji.

Spacal je imel doslej v slovenjgraški galeriji samostojno razstavo le leta 1963, je pa še trikrat sodeloval na skupinskih razstavah. Tokratna razstava njegovih del bo v koroškem mestu na ogled do 24. novembra.

Slikar in grafik Lojze Spacal je eden najvidnejših predstavnikov visokega modernizma v likovni umetnosti na Slovenskem. Rodil se je 15. maja 1907 v Trstu in doživel polno priznanje tako v slovenskem kot v italijanskem kulturnem prostoru. Za svoje umetniško ustvarjanje je prejel številne nagrade doma in v tujini. Leta 1974 je za slikarski in grafični opus prejel tudi Prešernovo nagrado. Umrl je 6. maja 2000.