Svet 20.10.2013 6:00

V Veliki Britaniji letos prodali največ vinilk v zadnjem desetletju

London, 20. oktobra - V Veliki Britaniji so v letošnjem letu prodali največ gramofonskih plošč v zadnjih desetih letih, pri čemer gre po pisanju francoske tiskovne agencije AFP precejšen del zaslug pripisati novemu albumu skupine Daft Punk, ki je izšel tudi na vinilki.

Z organizacije BPI, ki predstavlja britansko fonografsko industrijo, so sporočili da so letos prodali že skoraj 550.000 plošč, dosežek, ki ga vse od leta 2003 niso dosegli niti v celoletnih prodajah.

Če se bo takšen trend nadaljeval do konca leta, bi lahko prodaja narasla na več kot 700.000 plošč, kar pa se lahko primerja z letom 2001.

Prodaja plošč je v zadnjem letu zrasla za sto odstotkov, predstavlja pa 0,8 odstotka vseh prodanih albumov v Veliki Britaniji. Leta 2007 so plošče predstavljale 0,1 odstotka vseh prodanih albumov.

"LP je ponovno v akciji," je dejal izvršni direktor BPI in nagrad brit. Dodal je še, da je "zdaj čas preporoda plošč - postajajo vedno bolj priljubljena izbira mnogih ljubiteljev glasbe".

Prvo mesto po številu prodanih plošč je osvojil album Daft Punk "Random Access Memories", poleg njih pa so glasbo na vinilke v letošnjem letu zapisali še ustvarjalci, kot so David Bowie, Arctic Monkeys, Paul McCartney in Pearl Jam.